Feljelentés a nagykanizsai polgármester ingatlanügyében

Vágólapra másolva!
Megrovást kapott a nagykanizsai polgármester, Márton István két ingatlan vitatott eladása kapcsán. A városi közgyűlés, amely fegyelmi bizottságként tárgyalta a polgármester ügyét, ismeretlen tettes ellen feljelentést is tesz hivatali visszaélés miatt.
Vágólapra másolva!

Büntetőfeljelentési javaslattal és megrovással zárta le a nagykanizsai közgyűlés csütörtökön a város polgármestere ellen indított két fegyelmi eljárást. A korábban a Fidesz támogatásával megválasztott Marton István ellen két ingatlanügy miatt kezdeményeztek fegyelmi eljárást a nagykanizsai közgyűlésben: az egyiket az SZDSZ, a másikat az MSZDP képviselőjének javaslatára.

A képviselők vizsgálódtak annak kapcsán, hogy a polgármester egy Arany János utcai ingatlan önkormányzati elővásárlási jogáról szabályosan mondott-e le, a másik esetben pedig azt kutatták, hogy egy Bajza utcai ingatlant miért nem vásárolt meg az önkormányzat - helyette a várost is magába foglaló kistérségi társulás vette meg az épületet és az ahhoz tartozó telket.

A csütörtökön fegyelmi tanáccsá alakult közgyűlés az eredetileg egy-egy órásra tervezett tárgyalás helyett összesen négy órán át tanácskozott zárt ajtók mögött a polgármester elleni ügyekről.

A döntést nyilvánosan kihirdető Cseresnyés Péter (Fidesz) alpolgármester közölte: a fegyelmi tanács a vizsgáló bizottság jelentése alapján úgy döntött, hogy hivatali visszaélés, valamint magánokirat- és közokirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tesz, de ismeretlen tettes ellen. A másik ingatlanügyben azt állapították meg, hogy a polgármester a jogviszonyából eredő kötelezettségét megsértette, ezért megrovásban részesítik.

Az Arany János utcai ingatlan ügyében egy feljelentés kapcsán korábban a rendőrség már folytatott vizsgálatot. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság ősszel azzal utasította vissza a nyomozást, hogy a megismert iratok alapján "a bűncselekmény elkövetésének gyanúja sem merült fel".