A civilek szerint árt a nőknek az új távoltartási törvény

2008.12.18. 6:31

A köztársasági elnökhöz fordulnak a nők elleni erőszakkal foglalkozó civil szervezetek, és arra kérik, hogy a december 15-én elfogadott távoltartási törvényt küldje vissza a parlamentnek. Szerintük a törvény továbbra sem védi az erőszak áldozatait, nem mondja ki az elkövetők felelősségét és összességében többet árt, mint használ - írja a Népszabadság.

Károsnak tartják a nők elleni erőszakkal foglalkozó civil szervezetek az új távoltartási törvényt. A civilek azt kifogásolják, hogy a 72 órás rendőri távoltartásról szóló döntés meghozatalára 12 órája van a rendőrségnek. Ez idő alatt a bántalmazó otthon lehet. A 72 óra viszont kevés a nővédő szervezetek szerint, ők osztrák mintára 10 napot tartanának kívánatosnak.

A Népszabadság azt írja, hogy a Patent Egyesület, a Stop-Férfierőszak Projekt és a NANE Egyesület szerint a december 15-én elfogadott törvény továbbra sem védi az erőszak áldozatait, nem mondja ki az elkövetők felelősségét, sőt rontja a fennálló helyzetet.

"Hónapokkal ezelőtt írtunk egy javaslatot, ami szerintünk megfelelt a nemzetközi normáknak. Ehhez képest az a szöveg, amit az SZDSZ benyújtott, már visszalépés volt. Amit pedig a módosítások után elfogadtak, még rosszabb lett" - mondta a lapnak Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa, hozzátéve, hogy annak ellenére, hogy még novemberben is egyeztetett az Igazságügyi Minisztérium a civilekkel, javaslataikat egyáltalán nem vették figyelembe.

A jogvédő szerint elmosták, hogy erőszakról van szó, úgy kezelik, hogy ez valamilyen konfliktus, amit közvetítéssel, mediációval, életvezetési tanácsokkal kell megoldani.

Bár a törvény elrendeli a távoltartási esetek soron kívüli tárgyalását, a civilek szerint ez megvalósíthatatlan. Spronz Júlia szerint a gyorsabb eljárás feltételei nem adottak, a bíróságoknak nincsenek erre forrásaik.

A civilek arra kérik Sólyom László köztársasági elnököt, hogy a most elfogadott törvényt küldje vissza a parlamentnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK