A forgalmi tisztek is sztrájkolnak Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Újabb szakszervezet kezdett szolidaritási sztrájkba Ferihegyen: csütörtök délutántól a forgalmi és rampatisztek nem vették fel a munkát. Érdekképviseletük szerint a sztrájkolókat a minkáltató törökökkel helyettesíti. A reptér szerint a munkabeszüntetés a forgalmat egyelőre nem akadályozza.
Vágólapra másolva!

Határozatlan idejű szolidaritási sztrájkot hirdetett csütörtökön délután 5 órától a Forgalmi és Rampatisztek Szakmai Szervezete (FORTISZ) a ferihegyi repülőtéren. A szakszervezet szerint a munkáltató, a Celebi Kft. a sztrájk ideje alatt török munkaerőt alkalmazott, akik nem biztos, hogy rendelkeznek a szükséges jogosítványokkal.

A FORTISZ csütörtök esti közleménye szerint a múlt hét szerda óta sztrájkoló a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) és Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) által megfogalmazott követelések indokoltak, azok a munkavállalók munkahelyhez való biztonságát, a nyugodtabb, kiszámíthatóbb munkahelyi légkör kialakítását biztosítanák.

"A magunk részéről elítéljük azt a munkáltatói magatartást, amelyet a sztrájk során tanúsít a Budapest Airport Zrt." - fogalmaz a FORTISZ. Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője az MTI-nek azt mondta: a forgalmi és rampatisztek munkabeszüntetése a csütörtöki forgalmat nem akadályozta.

A görög PAME szakszervezeti szövetség közleményben ítélte el, hogy Görögországból sztrájktörőket küldenek Magyarországra, és így "leverjék a budapesti dolgozók sztrájkját". A PAME eljárt a görög Munkaügyi Minisztériumnál, és követelte, hogy azonnal állítsák le a sztrájktörésre irányuló tisztességtelen eszközök alkalmazását, és tegyen meg mindent az ilyen gyakorlat leküzdésére. A nyolc napja tartó sztrájk miatt a BA 38 görög utasbiztonsági ellenőrt vett fel.