Zavartalan a Ferihegyi forgalom

Vágólapra másolva!
Pénteken reggel zavartalan volt a közlekedés a Ferihegyi repülőtereken. A Budapest Airport megállapodás-tervezetét néhány változtatással elfogadhatónak tartják a szakszervezetek, amelyek emellett saját tervezetet is készítettek. Egyelőre nem tudni, pénteken folytatódnak-e a tárgyalások a szakszervezetekkel.
Vágólapra másolva!

Zavartalan a közlekedés Ferihegyen pénteken reggel - közölte Szollár Domokos, a Ferihegyet működtető Budapest Airport (BA) Zrt. szóvivője. A 2B terminálon mind a négy utasbiztonsági kapu működik, jelentős sorok nincsenek. Ugyancsak zavartalanul működik az átszállókapu is, így az átszállóforgalom is zökkenőmentesen halad - mondta.

Szollár Domokos elmondta: a Forgalmi és Rampatisztek Szakmai Szervezete (FORTISZ) által csütörtökön öt órakor kezdett munkabeszüntetés még aznap nyolckor befejeződött. Szollár azt nem tudta megmondani, hogy a szakszervezet folytatja-e a sztrájkot.

Ferihegyen a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ), valamint a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) hirdetett határozatlan idejű sztrájkot december 10-től, miután nem született megállapodás a munkáltatóval folytatott tárgyalásokon. Az érdekképviseletek egyebek mellett új kollektív szerződés megkötését, a túlórák visszamenőleges kifizetését, a BA átalakításának felfüggesztését és a kiszervezések leállítását, valamint a létszám megtartását követelik.

A munkáltató megállapodás tervezetéről a szakszervezetek csütörtökön délután úgy nyilatkoztak, hogy azt megfelelő garanciákkal, néhány jogi kiskapu megszüntetésével elfogadhatónak találják.

Az RDSZSZ és a LESZ tovább akar tárgyalni a munkáltatóval, elkészítették saját megállapodás tervezetüket. Kovács Zoltán, a ferihegyi sztrájkbizottság elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott: bár több pontban is közeledett a felek álláspontja az elmúlt napi tárgyalásokon, nyitva maradtak még fontos kérdések, például a kollektív szerződésé (ksz), a munkarendé és a pótlékrendszeré.

A Budapest Airport szóvivője pénteken reggel még nem tudta megmondani, hogy a nap folyamán folytatják-e a tárgyalást a szakszervezetekkel.