Gagyi másolat is volt a hamis ferencvárosi ajánlószelvények között

Vágólapra másolva!
Fénymásolóval sokszorosított ajánlószelvényt is találtak a január eleji időközi választásra készülő IX. kerültben, ahol három párt - az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt - jelöltjeinek indulási jogát visszavonta az egyéni választókerületi bizottság. A testületnek az szúrt szemet, hogy az átlagosnál jóval több volt a többszörös jelölés.
Vágólapra másolva!

Több mint 2200 hamis, nem az Állami Nyomdában készült ajánlószelvényt találtak az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) által leadott szelvények között - derült ki a ferencvárosi országgyűlési egyéni választókerületi bizottság hétfői ülésén. A január 11-ére kitűzött időközi országgyűlési képviselő választáson így az MDF, a MIÉP és az MSZZP jelöltje nem indulhat.

A helyi választási iroda helyettes vezetője, Horváth Péter az [origo]-nak elmondta: egy számítógépes ellenőrző rendszer szűri ki a kettős vagy többes ajánlásokat, vagyis azt, amikor egy választópolgár több jelöltet ajánl vagy több szelvényen ajánlja ugyanazt. Horváth szerint a számítógépes rendszer a szokottnál sokkal több ilyen többes ajánlást talált, ezért kérte a választási bizottság az Állami Nyomdát: vizsgálják meg, melyik szelvény hivatalos és melyik nem az.

Az Állami Nyomda több mint háromezer ajánlószelvényt vizsgált meg. A tagok szerint fénymásolóval és nyomdai úton is készülhettek hamisítványok. Azokból a szelvényekből, amelyeket az MSZZP jelöltjére töltöttek ki, 1152 volt hamis, és mindössze 13 igazi. Az MDF 1015 szelvénye közül 669 volt hamis, a MIÉP 781 cédulája közül pedig 415.

Horváth Péter közölte: a választási bizottság döntése után a jelölő szervezeteknek három napja van fellebezésre a Fővárosi Választási Bizottság előtt, és ez ellen a döntés ellen is lehet még jogorvoslatot kérni a Fővárosi Bíróságon.

A bizottság az ügyben hivatalból feljelentést tett a rendőrségen választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt. Több bizottsági tag szerint a történtek az okirat-hamisítás és a személyes adatokkal való visszaélés gyanúját is felvetik, ám, mint mondták, ennek megítélését a nyomozó hatóságokra bízzák. Az ajánlószelvény a választó személyes adatait is tartalmazza, így felmerül az is: az érintettek hogyan szerezték meg azokat a hamis dokumentumok kiállításához. Horváth Péter szerint a névjegyzékhez csak a jelöltállítás befejeződése után lehet legálisan hozzájutni. Elvileg korábbi választásról sem lehet megőrizni a névjegyzéket, azt ugyanis kötelező megsemmisíteni a már lezárt választás után.

A helyi választási iroda helyettes vezetője szerint olyan szelvényt nem találtak, amely fiktív adatokat tartalmazott volna. Olyan szelvény viszont akadt, amelynek a kitöltője nem kerületi lakos, és volt egy olyan ajánlás is, melyet egy már elhunyt személy nevében töltöttek ki - mondta el Horváth.

Lehet új ajánlószelvényt kérni

A választási törvény szerint az ajánlószelvényeket a szavazásra jogosult kerületi lakosok postán kapján meg, kiküldésükről a helyi választási iroda vezetője gondoskodik. Jelöltet ajánlani a szavazást megelőző 23. napig lehet - eddig lehet gyűjteni a szelvényeket. A képviselőjelöltségért induló embereknek vagy megbízottaiknak 750 érvényes ajánlószelvényt kell összegyűjteniük és leadniuk a választókerületi bizottságokhoz, hogy hivatalos jelöltté váljanak.

Az ajánlás nem kötelező, de visszavonni nem lehet. Ha a szelvény elvész, vagy kitöltését elrontják, a választópolgár újat kérhet a helyi jegyzőtől. Az ajánlás csak akkor érvényes, ha a szelvényen szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve, az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint saját kezű aláírása.

Érvénytelen az az ajánlás, melyet nem hivatalos ajánlószelvényen adtak le vagy nem szabályosan töltöttek ki, azaz nem szerepel rajta a fent felsoroltak mindegyike. Aki ugyanazt a jelöltet többször ajánlotta, annak valamennyi ajánlása érvénytelen, és az is így jár, aki több jelöltet ajánlott. Az ajánlásokat az illetékes választási bizottságnak ellenőriznie kell - ebbe beletartozik például a választópolgárok azonosítása. A szelvényeket a jelölő szervezet hivatalos megbízottja vagy maga a jelölt viszi be a jelölés lezárultával a választási bizottsághoz.

Az MDF is feljelentést tett

Az időközi választáson így várhatóan a Humanista Párt (HP), az SZDSZ, az MSZP, a Jobbik, a Magyar Kommunista Munkáspárt (MKM) és a Fidesz-KDNP indulhat.

Az MDF ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a választás rendjét sértő bűncselekmény elkövetése miatt - mondta hétfőn Dézsi Mihály, akit a párt a IX. kerületi időközi választásokon akart képviselőjelöltként indítani. Mivel más pártoknál is találtak hamis ajánlószelvényeket, méghozzá nagy számban, szerinte ez megerősíti azt a gyanút, hogy ismeretlen tettes visszaélt az adatbázisokkal és ezt kihasználva juttatta el a különböző szervezetekhez az ajánlószelvényeket, amivel bűncselekményt követett el.

A Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) szerint szervezetük manipuláció eszköze lett - ezt az MSZZP szóvivője, Szamos Gábor közölte hétfőn az MTI-vel. Az MSZZP Polgár Tamást akarta képviselőjelöltként indítani a IX. kerületi időközi választásokon. Szamos szerint az egész rendszer, amit ajánlásoknak hívnak, "teljesen manipulatív dolog". Szerinte ha megvizsgálnák az összes pártcédulát, kiderülne, hogy"minden pártnál rendellenesség van".

Az MSZZP fellebbezést nyújt be a választási bizottság határozatat ellen - közölték hétfő este. Szamos szerint kísértetiesen hasonlít a helyzet a 2006. évi országgyűlési választást megelőző ajánlószelvény gyűjtési időszak történéseire. A szóvivő közölte, amennyiben az erre hivatott szerv nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor a hatóságok segítségével hivatalos eljárást fognak kezdeményezni a történtek teljeskörű tisztázására.

A Jobbik az előző hét végén vádolta meg az MDF-es Dézsy Mihályt hamis ajánlószelvények leadásával a ferencvárosi időközi választáson. Az MDF erre már szombaton úgy reagált: feljelentést tesz.

Péntekig gyűjtötték az ajánlószelvényeket

A Humanista Párt Várady Tibort, az SZDSZ John Emese fővárosi frakcióvezetőt, az MSZP Bánsághi Tamás ferencvárosi alpolgármestert, a Jobbik Szegedi Csanádot, az MKM Paulik Pétert Istvánt, míg a Fidesz-KDNP Bácskai János helyi választókerületi elnököt jelölte. A jelöltállítás határideje péntek délután négy órakor járt le, a pártoknak eddig volt lehetőségük arra, hogy jelöltjeiknek 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjtsenek.

Szombaton közleményt adott ki az ügy kapcsán Huber Szebasztián, az MDF budapesti alelnöke is. Eszerint a ferencvárosi és fővárosi MDF-szervezet csak valamivel több mint száz ajánlószelvényt gyűjtött össze, ezen túl nem vett részt a kampányban, az ajánlószelvényeket nem a helyi szervezet, hanem az MDF jelenlegi vezetése által megbízottak gyűjtötték össze és adták le. Huber szerint a MDF budapesti szervezete eredetileg Szilassy Gábor Cézárt, az MDF helyi elnökét szerette volna jelölni Ferencvárosban, de Herényi közölte velük: az elnökség Dézsy mellett döntött.

"A jelenlegi helyzet, amikor az MDF jelöltjét választási csalás gyanúja éri rámutat arra, hogy milyen mély erkölcsi és politikai válságba vezette Dávid Ibolya a pártot" - írta Huber, aki az MDF-elnökválasztás idején a pártból azóta kizárt Almássy Kornélt támogatta Dávid Ibolyával szemben.

A 2009. január 11-ére kitűzött időközi választást azért kell megtartani, mert Gegesy Ferenc polgármester, korábbi szabad demokrata országgyűlési képviselő szeptember 15-én lemondott parlamenti mandátumáról, és kilépett a pártból.