Nem csalás az ajánlószelvény-másolás a letiltott jelölt szerint

Vágólapra másolva!
Tényleg nyomtatott ajánlószelvényeket Polgár Tamás pártja a IX. kerületi időközi választásra, de ezzel nem követett el csalást - állította Polgár, aki a kerületi választási bizottság döntése szerint nem indulhat januárban a választáson, ugyanis a pártja, az MSZZP által leadott ajánlószelvények közül 1152 volt hamis, és mindössze 13 igazi. Két másik párt, az MDF és a MIÉP ajánlószelvényei között is több száz hamis cédulát találtak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) valóban nyomtattatott ajánlószelvényeket a ferencvárosi időközi választásra - ismerte el Polgár Tamás, a párt ferencvárosi országgyűlési képviselő-jelöltje. A Tomcat néven ismert blogger szerint viszont ezzel nem követtek el csalást.

A január eleji időközi választásra készülő IX. kerületben múlt hét végén merült fel a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja. A helyi választási bizottságnak az szúrt szemet, hogy az átlagosnál jóval több volt a többszörös jelölés. Több mint 2200 hamis, nem az Állami Nyomdában készült ajánlószelvényt találtak az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) által leadott szelvények között - utóbbi leadott ajánlócédulái között 1152 volt hamis, és mindössze 13 igazi. A szelvények között fénymásolóval és nyomdai úton készült hamisítványokat is találtak. Az érintett három párt jelöltje - köztük Polgár Tamás - emiatt nem indulhat januárban a választáson.

Polgár szerint az üres szelvények lemásolása - amit pártja is tett - önmagában nem bűncselekmény, csak akkor, ha azt nem a választó tölti ki. Akkor válik okirattá a szelvény, amikor a választópolgár kitölti, állította. Az MSZZP jelöltje úgy tudja, a neki ajánlásokat gyűjtők a választókkal töltették ki a cédulákat, így ez nem számít választási csalásnak még akkor sem, ha a papírok nem az Állami Nyomdában készültek. Az ajánlószelvény mintája letölthető a hivatalos internetes választási oldalról is - jegyezte meg.

A helyi választási iroda helyettes vezetője, Horváth Péter szerint viszont nincs teljesen igaza az MSZZP jelöltjének. "Ajánlószelvényeket kinyomtatni szabad, csak felhasználni nem szabad" - mondta az [origo]-nak. A választási bizottság szerint ugyanis csak a hivatalos ajánlószelvény érvényes, hivatalosnak pedig az számít, amit a választópolgár postán megkapott. A döntés ellen persze lehet jogorvoslatot kérni - tette hozzá.

A választási bizottság döntése után a jelölő szervezeteknek három napja van fellebezésre a Fővárosi Választási Bizottság előtt, és ez ellen a döntés ellen is lehet még jogorvoslatot kérni a Fővárosi Bíróságon - mondta Horváth.