Nyomoznak a ferencvárosi választási csalás miatt

Vágólapra másolva!
Választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt elrendelte a nyomozást a BRFK a ferencvárosi választási csalás ügyében. A helyi választási bizottság három jelöltet zárt ki az időközi voksolásról, miután az általuk leadott ajánlószelvények 70 százaléka hamisítványnak bizonyult.
Vágólapra másolva!

Nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a ferencvárosi választási csalás ügyében - közölte a rendőrség. A BRFK bűnügyi főosztálya Herényi Károly, az MDF frakcióvezetőjének feljelentése alapján indított eljárást, egyelőre ismeretlen tettes ellen, a választás, a népszavazás és népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt.

A ferencvárosi egyéni választókerületben január 11-én rendeznek időközi választást. A jelöltállítás során kiderült, hogy az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) által leadott ajánlószelvények közül több mint 2200 nem az Állami Nyomdában készült hamisítvány, ezért a helyi választási bizottság kizárta a három jelöltet. A döntést jóváhagyta a fővárosi választási bizottság is, a jelöltek a bíróságtól kérhetnek jogorvoslatot.

Az MDF múlt hétfőn tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Dézsi Mihály, a párt képviselőjelöltje - korábbi rendőrségi szóvivő - szerint felmerül a gyanú, hogy a tettes adatbázisokkal élt vissza, és szándékosan juttatta el a három szervezetekhez az ajánlószelvényeket. Polgár Tamás, az MSZZP jelöltje elismerte, hogy nyomtattak ajánlószelvényeket, de szerinte ezzel nem követtek el csalást, mert a cédulákat a választópolgárok töltötték ki.

A BRFK közlése szerint a nyomozók az eljárás során minden érintett személyt kihallgatnak, továbbá beszerzi azokat az írásos és képi dokumentációkat, melyek szükségesek a bűncselekmény sikeres felderítéséhez.