Nehéz éjszakára készülnek a mentők

Vágólapra másolva!
Józanságra és odafigyelésre intett mindenkit a mentőszolgálat az év utolsó napján. A mentők fokozott létszámmal készülnek a szilveszter éjszakára, és a petárdázás, az alkoholfogyasztás és a kihűlés veszélyére figyelmeztettek.
Vágólapra másolva!

A mentők szilveszter éjszakájára tekintettel arra kérik az autósokat, hogy csak józanul és lassan vezessenek, a nagy hideg miatt is mindenki jobban figyeljen embertársaira, és petárdákat ne, vagy csak emberektől távol használjanak - mondta szerdán Győrfi Pál, az Országos Mentő Szolgálat (OMSZ) szóvivője. Szilveszter éjszakája a legnehezebb időszak a mentők számára. Ilyenkor - este 10 és hajnali 4 óra között - annyi hívás érkezik hozzájuk, mint máskor egy nap alatt sem: akár 450-500 hívás is befuthat.

A mentők országosan 500 mentőkocsival és 1500 emberrel készülnek az éjszakára. Közép-Magyarországon és Budapesten 75-80 kocsi teljesít szolgálatot, és behívható dolgozók is készen állnak.

Golopencza Pál mentésirányítás-vezető és Győrfi Pál arra hívták fel a figyelmet, hogy a hajléktalanokat és az ittas embereket fokozottan fenyegeti a kihűlés veszélye. Azt kérték a lakosságtól, hogy először győződjenek meg róla, hogy a hajléktalan valóban igényel-e mentőellátást, és ha nem, akkor hívják a Menhely Alapítvány munkatársait, akik melegedőbe viszik a hajléktalant. Az ittas ismerősöket sem szabad az utcán hagyni, hanem haza kell kísérni, nehogy kihűljenek.

A mentőszolgálat a petárdák veszélyeire is figyelmeztetett. A házi készítésű petárdák a legveszélyesebbek, de a legálisan kapható cikkekkel is vigyázni kell. Szilveszterkor átlagosan 5-10 esetben találkoznak a mentők petárda, vagy más pirotechnikai eszköz okozta sérüléssel, köztük minden évben van maradandó sérülés is. Különösen veszélyes a fej közelében felrobbanó petárda, mert a robbanás a látás és a hallás elvesztésével is járhat.