Egymilliót fizetnek egy volt modell nyomravezetőjének

Vágólapra másolva!
Egymillió forintot kap az a nyomravezető, aki segít megtalálni a magyar származású Eva Rhodest. A nő korábban Bécs ünnepelt modellje volt, tizenkét éve a Győr melletti Bőnyön üzemeltet állatmenhelyet. Utoljára három hónapja látták, Ausztriában élő testvére szerint nem zárható ki, hogy bűncselekmény áldozata lett.  
Vágólapra másolva!

Egymillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a mintegy három hónapja eltűnt Eva Rhodes megtalálására a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság - mondta Kocsis Tünde, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap.

Az alezredes szerint az egykori modellt - aki a Győr melletti Bőnyön egy állatmenhelyet tartott fenn - közigazgatási eljárásban keresik, mivel bűncselekményre utaló jelet eddig nem találtak.

A 65 éves nőt utoljára szeptember 10-én, egy győri bevásárlóközpontban látták egy férfival, akivel mobiltelefont vásárolt. A férfi kilétét eddig nem sikerült kideríteni, a bőnyi állatmenhely környékének átkutatása pedig szintén nem vezetett eredményre. Ezért a megyei rendőr-főkapitányság úgy döntött, hogy a szokásoktól eltérően a közigazgatási eljárásban is nyomravezetői díjat ajánl fel. Kocsis Tünde szerint ezt akkor fizetik ki, ha valaki olyan érdemleges információt juttat a rendőrséghez, amely a nő megtalálásához vezet.

A Kurier című osztrák bulvárlap december közepén az elsők között számolt be az "osztrák gyökerű kozmopolita" rejtélyes eltűnéséről. A lap az eltűnt nő Bécsben élő testvérét, Judith Majlath-ot idézte, aki attól tart, hogy Rhodes bűncselekmény áldozata lett, vagyis megölték. Furcsállja továbbá, hogy a "különös körülmények ellenére" a magyar rendőrség nem gyilkosság gyanúja miatt nyomoz. Ő időközben maga vette kezébe az ügyet és nagykövetségekhez, a rendőrséghez és a Scotland Yardhoz is segítségért fordult.

Eva Rhodes tizenkét évvel ezelőtt költözött Bőnyre, ahol állatmenhelyet is létrehozott. A menhely megítélése eltérő volt, többször feljelentették és támadták az állatvédők.

Judith Majlath szerint előfordult, hogy testvérét a hatóság is zaklatta: mint a Kuriernak elmondta, korábban Rhodest és lányát három rendőr támadta meg. Az ügy egészen az Emberi Jogok Európai Bíróságáig jutott, amely "igazat adott nekik". Ugyanebben az ügyben augusztus 23-án újabb tárgyalásra került sor, ahol a három rendőr egyike nem jelent meg, ezért újabb időpontot tűztek ki októberre, ekkorra viszont a nő már eltűnt.

Eva Rhodes 1956-ben menekült testvérével - akkor még Majlath - néven Ausztriába, ahol hamar megkapta az állampolgárságot, majd a hatvanas években ismert modellként tevékenykedett Bécsben. Második házassága után vette fel a Rhodes nevet és a brit állampolgárságot. Ezután Toszkánában élt egészen addig, amíg Bőnyre költözött.