Újabb nagyfogyasztóktól vonták meg a gázt szerdán

Vágólapra másolva!
A második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is elrendelte az FGSZ Földgázszálító Zrt. szerdán reggel 8 órától. Az erőművek gázfelhasználásában már kedd éjjel korlátozásokat vezetnek be a gázellátás biztonsága érdekében, a  Földgázszállító Zrt. szerint ugyanakkor a lakosság ellátása nincs veszélyben, a készletek hetekre elegendőek. Az Ukrajna felől érkező orosz gáz szállítása kedd délután teljesen leállt, azóta van szükség egyre nagyobb korlátozásokra.
Vágólapra másolva!

Szerdán reggel 8 órától elrendelték a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is, miután az első kategóriába tartozó nagy fogyasztók ellátását kedden 20.30-tól már korlátozták az Ukrajna felől érkező gázszállítás leállása miatt. Az intézkedést a védett fogyasztók, például a lakosság ellátásának biztonsága érdekében hozták meg - olvasható a az FGSZ Földgázszálító Zrt. (FGSZ) szerdai közleményben. A cég további lépéseket is kilátásba helyezett, "amennyiben a fogyasztás-forrás egyensúlya azt megkívánja".

A most korlátozott második kategóriába az óránként 500-2.500 köbméter gázt fogyasztók tartoznak. A következő szint, a harmadik csoport az ennél kevesebbet fogyasztókat jelenti, de ezeket már csak akkor lehet korlátozni, ha az nem érinti a háztartási és kommunális szolgáltatásukat. A negyedik kategóriába a kommunális fogyasztók, míg az ötödikbe a háztartási és a külön jogszabályban meghatározott kommunális fogyasztók tartoznak; ezek ellátása a kormány szerint nincs veszélyben.

Az erőművek gázfelhasználásában már éjszaka korlátozást rendelnek el - jelentette be kedd este Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Délután még arról volt szó, hogy csak szerda délelőtt 11 órakor kell átállniuk ezeknek a létesítményeknek más tüzelőanyagokra - például olajra -, közben azonban ez módosult éjjel fél 1-re - derült ki abból az interjúból, amelyet Molnár adott az MTV esti műsorának.

A korlátozás előbbre hozatalát a miniszter azzal indokolta, hogy a vártnál hidegebb az idő, és emellett mindennél fontosabbnak tartják az ellátás biztonságát. Molnár és az energiaügyi hatóságok ugyanakkor már előtte is azt hangsúlyozták, hogy a lakossági gázellátás nincs veszélyben.

A Földgázszállító Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményei szerint a keddi korlátozás még csak az úgynevezett első kategóriába tartozó fogyasztókat érintette: így olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági nagyfogyasztók földgázfelhasználását korlátozták, amelyek 2500 köbméter/óra, vagy ennél nagyobb teljesítményt kötnek le, és amelyek esetében technológiai károkozás nélkül szüneteltethető a szolgáltatás, valamint nem érinti a háztartási és kommunális fogyasztókat. Szerda reggel a korlátozás alá vont fogyasztók köre azonban tovább szélesedett.

A miniszter szerint a keddi korlátozással naponta 6-8 millió köbméter gázmennyiséget lehet megspórolni. Kedden a teljes felhasználást 68 millió köbméter körülire becsülte még délután Zsuga János, a Földgázszállító Zrt.(FGSZ) vezérigazgatója. A szerdai várható fogyasztást a korlátozásnak köszönhetően 64 millió köbméter körülire jósolja a földgázipari rendszerirányító. Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója kedden az MTI-nek elmondta: a velük érdemi kereskedelmi kapcsolatban álló erőműveknek nem jelent problémát az átállás földgázról alternatív tüzelőanyagra.

Molnár Csaba délután jelentette be, hogy kedden nap közben folyamatosan csökkent, majd délután fél 4-re teljesen leállt az Ukrajna felől Magyarországra áramló gáz mennyisége. Molnár közölte: a gázszállítások leállása miatt folyamatosan felkészítik a nagyfogyasztókat - például az erőműveket - az alternatív tüzelőanyagokra történő átállásra.

A krízisbizottság javaslatára megteszik az előkészületeket a stratégiai tárolók megnyitására - derült ki a délutáni tájékoztatón. Ez a kereskedelmi tárolók napi 51,5 millió köbméter maximális kivétele mellett további napi 3,6 millió köbmétert földgáz felhasználását teszi lehetővé. Ezen felül a hazai gázkitermelés napi 10 millió köbméter. A szerdán életbelépő korlátozás napi 6-8 millió köbméter gáz "megtakarítását" jelenti - mondta Zsuga János, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója újságírói kérdésre. Zsuga azt mondta, a jelenlegi magas - körülbelül napi 68 millió köbméteres - fogyasztás mellett a tározókban lévő gáz hetekre elegendő.

Nem tájékoztattak az ukránok

Mivel Ausztria sem kap már orosz gázt, tegnap éjszaka óta Ausztria felől is akadozik a gázimport - mondta Zsuga János. A szokásos napi 6-7 millió köbméter helyett csak 0-3 millió köbméter érkezik. Ennek oka, hogy Szlovákia is Magyarországhoz hasonló problémákkal küszködik, Ukrajna felől nem kap gázt.

Zsuga szerint az ukránoktól hétfőn és kedden többszöri felszólítás ellenére sem kaptunk tájékoztatást arról, hogy mennyi gáz érkezhet, majd telefonon előbb azt kérték, hogy Magyarország álljon vissza 30-ról napi 20 millió köbméter gáz fogadására, később pedig azt közölték, hogy egyáltalán nem tudnak gázt küldeni. Zsuga történelminek nevezte, hogy az ukrán-magyar határon fizikailag is elzárták a csapokat, így a gázimport Ukrajna irányából megszűnt.

A vezérigazgató előre jelezte, hogy, az import leállása miatt kedden éjszaka vagy szerdán fogyasztási korlátozást kell elrendelni. Ezért kérték meg azokat az erőműveket, amelyek képesek alternatív tüzelőanyagot is használni, hogy álljanak át. A korlátozást előre meghatározott menetrend szerint kell végrehajtani, először az erőművek és ipari nagyfogyasztók teljesítményét csökkentik.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=1Ky5uxvripf9ZnSo
Molnár és Zsuga tájékoztatója

Egész Európában baj van

Az ukrán Naftogaz gázipari vállalat szerda reggel közölte, hogy Oroszország teljes egészében leállította európai földgázexportját Ukrajnán át. Az orosz exportőrnél, a Gazprom gázvállalatnál viszont azt mondták, ennek az az oka, hogy Ukrajna közép-európai idő szerint reggel 6:44-kor lezárta az utolsó vezetéket is a négy közül, amelyeken át az orosz földgázt Európába továbbítják. Kedden egy még működött.

Az Oroszországból Csehországba és Nyugat-Európába vezető fő import- és tranzitvezetéken szerdára teljesen megszűnt a szállítás, közölték a cseh importot bonyolító RWE Transgasnál szerda reggel. A kelet felől húzódó vezetéket éjfélkor lezárták. A szállítás nulla Szlovákiába és Csehországba is - mondta az RWE Transgas szóvivője. A szlovák kormány már kedden kora délután szükségállapotot rendelt el a gázellátásban, amelynek keretében felkészülnek az ipari nagyfogyasztók ellátásának korlátozására.

Előzőleg az Ausztriába irányuló orosz gázexport teljes leállását jelentette az osztrák OMV olaj- és gázipari társaság is szerdán reggel. Az OMV a tartalékokból, a hazai termelésből és más importból "garantálja" a fogyasztók ellátását, miközben kapcsolatban áll az orosz Gazprom gázipari vállalattal és az illetékes osztrák kormányszervekkel az ügyben, tették hozzá a közleményben. Azt is írták, hogy az osztrák kormány a nap folyamán tárgyal a gázellátás esetleges csökkentéséről a nagy ipari fogyasztók számára csúcsidőben.

Szerdára Adriean Videanu román gazdasági miniszter nyilatkozata szerint Romániában is teljesen leállt az orosz gázimport. Szerbia, Bulgária, Horvátország, Bosznia és Macedónia már kedden sem kapott semennyi orosz földgázt. Ausztriából és Szlovéniából ekkor még csak 90 százalékos csökkenésről számoltak be. A szokásos mennyiség 10 százaléka érkezett Olaszországba is. Már kedden hetven százalékos volt a visszaesés Szlovákiában és Csehországban, és csaknem ugyanakkora Romániában.

Megszakadt a Törökországba a Balkánon keresztül továbbított orosz gáz szállítása is, akadálytalanul jutott viszont el az orosz gáz Törökországba a Fekete-tengeren át, a Kék áramlat vezetéken keresztül. Lengyelországba is csak az előirányzott orosz gázmennyiség 15 százaléka ért el az Ukrajnából érkező vezetékeken, de oda csak a teljes orosz import töredéke jut el ezen az úton.

Németországban a gáztovábbításhoz szükséges nyomás csökkenéséről számolt be a Wingas, az orosz Gazprom gázvállalat és a német BASF vegyipari művek fele-fele arányú vegyesvállalata. Lengyelországban is korlátozásokra készülnek: a kormány jóváhagyta a vezető gázszolgáltató, a PGNiG kérésére az ipari felhasználás korlátozását.

A gázszállítás korlátozásához az orosz-ukrán gázvita vezetett. Ennek lényege, hogy a Gazprom január 1-jén leállította Ukrajnában irányuló szállításait, mert nem tudtak megegyezni a 2009-től érvényes szállítási árról és a Gazprom szerint ukrán partnere 600 millió dollárral tartozik a korábbi szállításokért.

Diplomáciai lépések

A gázszállítás leállása miatt a magyar kormány diplomáciai offenzívába kezdett - mondta az energiaügyi miniszter. Többek között levelet írtak az ukrán és az orosz vezetésnek, illetve az EU-nak, amelyben tájékoztatják őket a magyar álláspontról, amelynek lényege, hogy két ország vitája nem veszélyeztetheti mások gázellátását. Kezdeményezik egyúttal az ukrán és orosz gazdasági vegyes bizottságok, illetve ezek energetikai albizottságainak összehívását, valamint tájékoztatják a Magyarországon keresztül tranzitgázt kapó Szerbiát és Boszniát, hogy nem tudunk számukra gázt szállítani.

A kormány azt is kezdeményezi, hogy az ügyben csütörtökre összehívott uniós találkozóra az érintett, de nem uniós tag országokat - a balkáni államokat - is hívják meg - mondta az energiaügyi miniszter.Az Ukrajnából Magyarországra érkező földgázból mintegy 10 millió köbmétert tovább szállítanak Szerbia és Montenegró felé.

A kormányszóvovő korábban azt közölte az MTI-vel, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő levelet írt Vlagyimir Putyin orosz, Julija Timosenko ukrán és Mirek Topolanek cseh miniszterelnöknek, az unió soros elnökének, amelyben jelezte: a magyar kormány számára elfogadhatatlan, hogy Oroszország és Ukrajna vitájának az árát az európai fogyasztók fizessék meg.

Forrás: MTI

Mindenki szerint más a hibás

A Gazprom drasztikusan csökkentette az Ukrajnán keresztül áramló, európai fogyasztóknak szánt földgázszállításait, és ez néhány órán belül zavarokat fog okozni Európa földgázellátásában - közölte kedden reggel az ukrán Naftogaz. Az ukrán cég szerint a Gazprom a normális mennyiség egyharmadára csökkentette a szállításait.

Az ukrán Naftogaz közleménye szerint az Európának szánt napi szállítás 300 millió köbméterről 92-re csökkent le. A csökkenés a Naftogaz szerint 9 országot érint: Magyarország mellett Moldovát, Bulgáriát, Romániát, Görögországot, Romániát, Törökországot, Lengyelországot, Szlovákiát és Németországot.

A Gazprom kedden körülbelül 65 millió köbméter földgázt szállít európai vevőinek Ukrajnán át, a január elseje óta szokásos, napi 300 millió köbméter helyett. Kedden 130 millió köbméterre volt igény, ennek a felét szállítottuk - mondta Moszkvában újságíróknak a Gazprom szóvivője, Szergej Kuprijanov. Az Európának szánt, Ukrajnán keresztül történő földgázszállítását 65,3 millió köbméterrel, vagyis annyival csökkentették, amennyivel a Gazprom szerint Ukrajna ellop. Kijev tagadja, hogy megdézsmálná a tranzitgázt.

A Gazprom jelenleg a normális földgázmennyiség hetedét tudja Európába exportálni az ukrán fél által az éjszaka folyamán érvényesített tranzitkorlátozások, a tranzitkapacitás háromnegyedének lezárása miatt - mondta kedden Londonban Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese. Medvegyev adatai szerint Ukrajnából a jelenlegi helyzet alapján a Gazprom által exportált gázból naponta mindössze 40 millió köbméter jut tovább Európába, ami "példátlan mennyiségcsökkenés".

Az Európai Bizottság elfogadhatatlannak nevezte a gázszállítások mérséklését és a probléma elhárítására szólítrotta fel Oroszországot és Ukrajnát. Az EU jelentős részben függ az Ukrajnán át érkező orosz gáztól, az Európában felhasznált gázmennyiség negyedét a Gazprom termeli ki. Lettország, Szlovákia, Finnország és Észtország a leginkább a kiszolgáltatott, mivel teljes gázfelhasználását ukrán áttétellel orosz forrásból fedezi. Csehországban, Bulgáriában és Litvániában 80, Magyarországon, Ausztriában és Görögországban pedig 60 százalék ez az arány az EU 2006-os adatai szerint.