Az ügyészség szerint nem bűncselekmény a francia lány eltűnése

Vágólapra másolva!
Nincsenek bűncslekményre utaló jelek a december 4-én eltűnt francia lány, Ophélie Bretnacher ügyében, ezért a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eltűnés körülményeit. Az üggyel kapcsolatban a lány apja büntető feljelentést tett, ám ezt szerdán a Fővárosi Főügyészség elutasította. A lány utoljára egy olasz barátjával beszélt, de arról nincs felvétel, hogy - mint azt eddig feltételezték - felment volna a Lánchídra.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem találtak bűncselekményre utaló adatot a december 4-én éjjel Budapesten eltűnt francia diáklány, Ophélie Bretnacher ügyében - mondta Seres Ernő, a II. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője szerdai sajtótájékoztatón. A rendőrség jelenleg nem nyomoz, hanem közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eltűnés körülményeit.

Ophélie Bretnacher eltűnésének éjjelén a Port Side nevű Dohány utcai szórakozóhelyről hat sör és ugyanennyi rövidital elfogyasztása után távozott, majd a szokásostól eltérően nem a Nyugati felé, hanem a Lánchíd felé indult haza. A térfigyelő kamarák utoljára éjjel valamivel három óra előtt rögzítették a Roosevelt térnél.

A lány táskáját két olasz fiatalember találta meg a Lánchídon hajnali fél négy körül. A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján nem egyértelmű, hogy a lány egyetemista társa volt-e a két olasz fiatalember, Seres Ernő szerint azt tudni lehet, hogy a lány után közel fél órával érkeztek a hídra.

A rendőrség azt is biztosra veszi, hogy a lány jó barátságban volt egy olasz fiúval, akit a rendőrök kihallgattak ugyan, de az eltűnés másnapján több héttel korábban megváltott jeggyel visszatért Olaszországba, így ha ismét ki kell hallgatni, akkor azt az olasz hatóságok teszik majd meg. Az eljárás eddigi eredményei szerint az olasz fiú ugyan jó kapcsolatban volt Ophelie-vel, de érzelmi szálakkal nem kötődött hozzá. A fiú december 4-én nem volt vele a Port Side-ban, a lány mobiltelefonjának adatai szerint eltűnése előtt viszont vele beszélt utoljára.

A sajtótájékoztatón bemutatták a térfigyelő kamerák felvételeit is, amelyen még látható a lány. Az egyiken a Deák tér és a Király utca kereszteződésében gyalogol a Bajcsy-Zsilinszky út felé. Innen a Zrínyi utcán keresztül a Roosevelt tér felé ment, de arról nincs felvétel, hogy felment volna a Lánchídra.

A rendőrség folyamatos kapcsolatban áll a lány családjával. Az üggyel kapcsolatban Ophelia apja és meghatalmazott védőjük büntető feljelentést tett a főügyészségen, ám ezt szerdán a Fővárosi Főügyészség elutasította. A lány szülei azért tettek feljelentést, mert szerintük bűncselekmény történt, vagyis elrabolták a lányt. A főügyészség azért utasította el a feljelentést, mert a rendőrség nem talált bűncselekményre utaló jelet.

Bodnár Zsolt dandártábornok, a budapesti rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese azt mondta, hogy a rendőrségnek nincs elsődleges hipotézise Ophélie Bretnacher eltűnése kapcsán, és szerinte hiba is lenne annak felállítása. Seres Ernő is csak annyit jelentett ki, hogy az eddigiek alapján nem történt bűncselekmény.

A 22 éves Ophélie Bretnacher, aki Erasmus-program keretében szeptember óta tanult a Corvinus Egyetemen, december 4-én, a hajnali órákban tűnt el. A lány aznap este egyedül indult haza budai albérletébe. Táskáját - benne iratait és mobiltelefonját - a Lánchíd pesti oldalán találták meg.