Etikai biztossal vértezi fel magát az MDF a belső ellenzék elleni harcra - írja a Népszabadság. A párt a lap szerint a következő hetekben kizárási eljárások sorát fogja megindítani az Almássy Kornéllal szimpatizáló tagok ellen, hogy így teremtsen tiszta lapot az európai parlamenti választásokra.

Kizárások sorozatára készül az MDF, hogy eltávolítsa a pártból az Almássy Kornél egykori alelnökkel szimpatizáló tagokat - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy az MDF országos választmánya a hétvégén etikai biztost választ: a biztos a fegyelmi-kizárási ügyekben egyfajta ügyészként jár majd el.

Az új mentalitást a pártban azért tartják szükségesnek, mert a belviszályt már nem tudják békésen megoldani - nyilatkozta a lapnak Karsai Péter Bács-Kiskun megyei elnök. Az MDF úgy akar tiszta lappal indulni az európai parlamenti választásokra, hogy addigra lefolytatja a kizárási eljárásokat a párttestületek többsége által meghatározott irányvonalal szembemenők ellen.

A kizárási hullám főleg Almássy Kornél közelebbi támogatóit érintheti, így Huber Szebasztiánt, Lasztovicza Gábort és Szilassy Gábor Cézárt - írja a Népszabadság. Az ő kizárásukhoz azért van szükség az etikai biztosi poszt megteremtésére, mert az egyszerű eljárással a "magas polcon lévő" választmányi tagok nem távolíthatóak el - mondta erről Karsai Péter.

A tervezett kizárások Budapestre összpontosulnak; a pártvezetés úgy kalkulál, hogy a választmányban megvan a többsége, így a renitensek eltávolítását akár már január végére is le tudja bonyolítani.

Almássy Kornélt, az MDF korábbi alelnökét azután zárták ki a pártból, hogy az MDF tisztújításán Dávid Ibolya pártelnök kihívójaként belekeveredett az UD Zrt-vel kapcsolatos lehallgatási botrányba.