Mégsem kell dolgozni ezen a szombaton

Vágólapra másolva!
A gázellátási problémák miatt mégsem lesz munkanap január 10-e, szombat - erről a miniszterelnök javaslatára döntött az Országos Érdekegyeztető Tanács. A kormányszóvivő a döntést azzal indokolta, hogy az előrejelzések szerint pénteken és szombaton még az eddigieknél is hidegebb lesz, és egy pihenőnapon kevesebb gáz fogy.
Vágólapra másolva!

Mégsem lesz munkanap január 10-e, szombat - így döntött a miniszterelnök kezdeményezésére az Országos Érdekegyeztető Tanács szerdán. Eredetileg ekkor kellett volna ledolgozni a január 2-i munkaszüneti napot, és nyitva lettek volna a hivatalok és iskolák is. Helyette március 28-án, szombaton kell majd dolgozni.

A kormányfő a gázellátási problémák miatt állt elő a kéréssel. Daróczi Dávid kormányszóvivő az [origo]-nak azt mondta, a meteorológiai előrejelzések szerint pénteken és szombaton várható az eddigi leghidegebb hőmérséklet, és ezért a szombat pihenőnappá nyilvánításával sok gázt lehet megtakarítani.

Egy átlagos munkanapon 6 millió köbméterrel több gáz fogy, mint a munkaszüneti napokon - közölte Daróczi, hozzátéve, azt nem lehet megjósolni, hogy a mostani rendkívüli hidegben mekkora mennyiséget lehet megspórolni. Megjegyezte azonban, hogy a nagy hidegben valószínűleg a szokásosnál nagyobb lehet a különbség. Daróczi közölte, hogy az OÉT-en a munkavállalói és a munkáltatói oldal is egyetértett a javaslattal.

Kedden délután állt le a gázszállítás Magyarországra Ukrajna felől az orosz-ukrán gázvita következményeként. Szerda reggel 8 órától már a második kategóriába tartozó nagyfogyasztók gázfelhasználását is korlátozzák. Ebbe a kategóriába azok a fogyasztók tartoznak, amelyek óránként 500-2500 köbméter gázt használnak föl. A hatóságok állítják ugyanakkor, hogy a lakossági gázellátás nincs veszélyben.