Mégis megfejthetik a megfejthetetlen mágnesszalagokat

Vágólapra másolva!
Elkezdték a nemzetbiztonsági szolgálatok azoknak a korábban megfejthetetlennek bélyegzett titkos mágnesszalagoknak a feldolgozását, amelyek a pártállami rendszer ügynöklistáit tartalmazzák - derült ki Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős miniszter leveléből. Hamarosan kormánydöntés és törvényjavaslat készül a máig tikos állambiztonsági iratok sorsáról.
Vágólapra másolva!

Folyamatban van a munkálatok az egykori ügynöklistákat tartalmazó szupertitkos mágnesszalagokkal kapcsolatban - derült ki Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter levélből, amely a parlament honlapján olvasható. A Népszabadság szerdai számában idézett levél szerint a szalagokon miniszteri utasításra kezdtek dolgozni, az adatok feldolgozásának körülményeiről pedig "az adatok megismerhetővé tételét követően születhet döntés".

A lap emlékeztet, hogy a titkosszolgálatok korábban állították: a pártállami szolgálatoktól örökölt mágnesszalagok nem aktiválhatóak, vagyis nem lehet azokat megfejteni. Ehhez képest komoly újdonság, hogy Szilvásy most az adatok feldolgozásáról és megismeréséről írt. A titkosszolgálati dokumentumokat vizsgáló Kenedi-bizottság már régóta azt sürgeti, hogy a mágnesszalagokat ki kell nyomtatni, és a rajtuk lévő adatokat felül kell vizsgálni.

Dara Tóth Andrea, a minisztérium szóvivője az [origo]-nak elmondta: Szilvásy felkérte a titkosszolgálatokat, hogy a kérdéses anyagokat öntsék olyan formába, amiben azok feldolgozhatóak. Azt egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy ezek szerint a mágnesszalagok információi valóban kinyerhetőek, ez a szolgálatok vizsgálata után fog kiderülni. A szóvivő szerint a minisztérium még nem kapott tájékoztatást a titkosszolgálatoktól a vizsgálat eredményéről.

Kormánydöntés várható

Szilvásy György Gulyás József SZDSZ-es képviselőnek címzett leveléből kiderül, hogy hamarosan kormányszintű döntés születhet a máig titkos állambiztonsági iratok sorsáról, köztük az időközben megsemmisített adatok listájáról és a mágnesszalagokról is. A miniszter szerint folyamatban van az állambiztonsági iratok sorsát rendező törvényjavaslat előkészítése, amit hamarosan ötpárti egyeztetésre bocsátanak.

Szilvásy levele szerint a törvényjavaslat kidolgozása során figyelembe veszik az SZDSZ javaslatait és az állambiztonsági iratokat vizsgáló Kenedi -bizottság jelentését is. Ezek mindketten a pártállami titkos iratok nyilvánosságra hozatalát szorgalmazták - emlékeztet a Népszabadság.

A 2007-ben felállított Kenedi-bizottság azért jött létre, hogy felülvizsgálja a 90-es évek elején elvégzett iratátadást, és kiderítse, hogy a jogutód szervezetek (például az NBH és az IH) milyen iratokat nem adtak át a történeti levéltárnak.
A bizottság jelentése többek közt megállapította, hogy léteznek - három példányban, 2060-ig titkosítva - azok a mágnesszalagok, amelyek az előző rendszer állambiztonságának nyilvántartását tartalmazzák. Kiszivárgott információk alapján a történészek már korábban is feltételezték a szalagok létezését, de a titkosszolgálatok tagadták, hogy a birtokukban lennének az adathordozók.