A kormány szerint nem rendelhetnek el iskolai gázszünetet

Vágólapra másolva!
18 megyében rendeltek el háromnapos iskolai szünetet jövő hétfőtől az önkormányzatok által fenntartott középiskolákban, hogy takarékoskodjanak a gázzal. A kormány szerint azonban erre nem ad lehetőséget az oktatási törvény.
Vágólapra másolva!

Nem rendelhetnek el a megyei önkormányzatok rendkívüli iskolai szünetet - közölte csütörtökön a kormányszóvivői iroda. Szintén csütörtökön jelentette be Ódor Ferenc (Fidesz), a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke, hogy háromnapos szünetet rendelnek el hétfőtől 18 megyében az önkormányzatok által fenntartott középiskolákban, amivel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a lakosságot a későbbiekben ne sújtsa gázkorlátozás.

Az intézkedéssel 18 megye vezetője teljes mértékben egyetértett, egyedül Heves megye önkormányzati vezetőjét nem tudták elérni - hangzott el a sajtótájékoztatón. Merczel József, a Heves Megyei Önkormányzat szocialista elnökhelyettese az MTI-nek nyilatkozva ugyanakkor cáfolta, hogy Heves megyét nem érték el. Elmondta, az önkormányzat egyelőre tanulmányozza annak a lehetőségét, hogy iskolaszünetet rendeljenek el az általuk működtetett intézményekben a hideg és a gázhiány miatt a jövő hét első három napján. Az elnökhelyettes szerint nem jelent megoldást az iskolaszünet, hiszen a gyermekek felügyeletéről gondoskodni kell, vagyis ugyanúgy fűteni kell az épületeket. Az önkormányzat a dolgozó szülők életét nehezítené meg - tette hozzá.

A kormány pedig azt közölte, hogy egy ilyen rendelkezést csak abban az esetben tesz lehetővé a közoktatásról szóló törvény, ha a megye területén a nevelési-oktatási intézmények működtetése nem lehetséges, például rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás, vagy más elháríthatatlan ok esetén.

Ez azonban jelenleg nem áll fenn, ráadásul a szünet azért sem megoldás a gázfogyasztás csökkentésére, mert az iskoláknak a törvény szerint ezalatt is gondoskodniuk kellene a gyermekek felügyeletéről, vagyis mégis kell fűteniük. A rendkívüli iskolai szünet ellentétes azzal a kormányzati törekvéssel is, amelynek célja, hogy a lakosságot a lehető legkisebb mértékben érintse a gázszállítás leállítása - olvasható a kormányszóvivői iroda közleményében.

A MÖOSZ társelnöke, Szűcs Lajos a közleményre reagálva közölte, "nevetséges", hogy a kormány a kialakult súlyos helyzetben sehova sem vezető jogértelmezési vitákba bocsátkozik.

Fejér megyében a megyei önkormányzat által fenntartott 13 oktatási intézményben rendeltek el háromnapos szünetet hétfőtől a gáztakarékosság érdekében - közölte Csathó Barna, az önkormányzat kommunikációs referense. Azon diákok részére, akikre szüleik napközben nem tudnak felügyelni, ügyeletet biztosítanak. Balogh Ibolya (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke hasonló intézkedésekre szólította fel más közoktatási intézmények fenntartóit és vezetőit is.