Magyar is lesz EU megfigyelői küldöttségében

2009.01.09. 8:38

A Földgázszállító Zrt. egyik munkatársa is tagja annak az EU-s delegációnak, amely pénteken az érintett térségben ellenőrzi az Oroszországból Ukrajnán át érkező gázszállítást. A megfigyelő csoport ellenőrei bármit vizsgálhatnak, aminek szerepe lehet a gázáramlás biztosításában. A független ellenőrzői csoport létrehozását még január elején Oroszország javasolta.

Az Európai Unió megfigyelői bizottságában lesz egy magyar szakember is. A delegáció az Oroszországból az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállítást ellenőrzi - mondta Zsuga János, a FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója pénteken a tv2 Tények Reggel című műsorában.

A vezérigazgató elmondta, hogy a Földgázszállító Zrt. egyik kollégáját delegálták a bizottságba, akit csütörtökön kértek fel és pénteken indul.

Bárhol megjelenhetnek az ellenőrök 

Nem vehető biztosra, hogy azért, mert uniós országok szakembereiből álló megfigyelőcsoport érkezik pénteken Ukrajnába, valóban hamar megindulhat az orosz földgáz tranzitszállítása Európába. A távirati iroda szerint legalábbis óvatosan fogalmazott a megállapodásról az EU.  

A soros cseh EU-elnökség Brüsszelben nyilvánosságra hozott nyilatkozatában, amely Mirek Topolánek cseh és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő telefonbeszélgetésére hivatkozik, az áll, hogy az ellenőrök telepítésének el kell vezetnie ahhoz, hogy helyreálljon az EU-tagállamok Oroszországból származó ellátása. 

Csehország csütörtökön késő este jelentette be, hogy Oroszország megállapodott az Európai Unióval azokban a feltételekben, amelyek alapján megfigyelők ellenőrizhetik az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállításait. A megállapodás szerint az ellenőrök bármely olyan helyszínen megfigyeléseket végezhetnek, amelynek szerepe van a gázáramlás biztosításában.

Putyin újra megerősítette, hogy Oroszország kész fogadni a Gazprom, az ukrán Naftogaz, valamint a nagy európai vásárlók szakembereiből álló csoportot az objektív megfigyelés érdekében.

Az EU bizottság egyik szóvivője szerint Ukrajna miatt nem indult meg a gáz a héten

Az EU Bizottságának egy szóvivőjét idézte az ITAR-TASZSZ hírügynökség, aki szerint az Európának szállítandó orosz gáz szivattyúzását Ukrajna keleti és nyugati határán ellenőrző nemzetközi megfigyelő csoportról szóló dokumentum azért nem jött létre, mert Ukrajna nem volt hajlandó csoportban fogadni a Gazprom szakértőit vagy független orosz szakembereket. Szerinte ily módon Ukrajna akadályozta meg annak a megállapodásnak a létrejöttét, amely már ezen a héten lehetővé tette volna a tranzitszállítások felújítását. A Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev csütörtökön késő éjszaka az Eho Moszkvi rádió adásában ugyancsak Kijevre hárította a felelősséget a megállapodás létrejöttének elmaradásáért.

A Gazprom és az ukrán Naftogaz vezetője Szocsiba utazott, ahol pénteken várhatóan folytatják az egyezkedést és hirügynökségek szerint Szocsiban tartózkodik az orosz államfő, Dmitrij Medvegyev is.

Az ellenőrzők fogadását eredetileg Oroszország javasolta még január elején, de akkor Ukrajna hivatalos formában elzárkózott ettől: akkor arról volt szó, hogy a csoport a Gazprom és a Naftogaz, továbbá az EU és a nagy vásárlók képviselőiből áll össze, és orosz és ukrán területen egyaránt ellenőrzze a gáz áramlását.

Zsuga János szerint Magyarországon csütörtöki a gázfogyasztás 61,5 millió köbméter volt . Pénteken arra számítanak, hogy a hideg miatt 66 millió köbméterre növekszik a fogyasztás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK