Megbírságolná a szépségtapasz elutasítóit a pécsi önkormányzat

Vágólapra másolva!
Közel hetven rossz állapotú ház homlokzatát csinosítaná ki Pécs önkormányzata. A felújítás 152 milliós költségéből viszont csak 30 milliót biztosít pályázat útján az önkormányzat, a többit a tulajdonosoknak kell összeszedni. Aki nem akarja, vagy pénzhiány miatt nem tudja lefestetni a házát, az ellen minden lehetséges jogi eszközzel fellép az önkormányzat.
Vágólapra másolva!

"Élni szeretnénk a bírság eszközével is" - mondott példát Gonda Tibor, Pécs alpolgármestere arra, hogy az önkormányzat meddig hajlandó elmenni a belváros házainak kicsinosítása érdekében. Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, ezért szeretne az önkormányzat minél több házat - legalább részben, az épületek homlokzatát - felújítani.

A város vezetésének megbízásából a Pécs Holding felmérést készített a felújítandó épületekről. Eszerint 60 ház homlokzatát kellene lefesteni, 9 épületét pedig színezni, ez utóbbi kisebb javítást jelent. Mindez a becslés szerint 152 millió forintba kerülne, amihez 30 milliót tud adni az önkormányzat saját költségvetéséből. Erre pályázni kell, a felújítás költségeinek fennmaradó nagyobb részét a házak tulajdonosainak kell állniuk. A különféle állapotú épületek nagyrészt magántulajdonban vannak.

A jelentés szerint "hatósági eszköz igénybe vételére is sor kerülhet", ha valaki elzárkózik háza felújításától. Több más épület mellett nyolcmillióba kerülne például az Apáca utca 1-es felújítása is. A ház egyik lakója az [origo]-nak azt mondta, a 105 éves házban lévő lakások tulajdonosainak egyáltalán nincs pénzük pályázni. Szerinte a vízvezetéket kellene felújítani először, "nem díszházat csinálni". Hasonló a helyzet sok más belvárosi épülettel - állította.

Az önkormányzat közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény egyik passzusa mintájára már módosította is a helyi építési szabályzatot. Ebben az szerepel, hogy a hatóság elrendelheti a felújítást, ha az a településkép kedvezőbb alakítása érdekében szükséges.

Gonda Tibor szerint "ahol szándék van, de pénz nincs, ott polgárbarát módon" járnak majd el. Erőszakoskodni - mint mondta - nem akarnak senkivel, és a bírságot "nyilván nem a kispénzű nyugdíjas házaspárokra" róják majd ki. "De van például egy belga tulajdonban álló diszkó a városban, aminek még teteje sincs" - mondott egy példát arra, hogy ezt az épületet mindenképpen rendbe akarják rakni 2010-re.

Az ötlet nem új Pécsett, egy korábban kicsiben elindult modellt akarnak szélesebb körben megvalósítani. Az elmúlt két évben egy-egy milliónként, összesen 15 millióra lehetett pályázni kisebb házak felújítására. "Volt is rá néhány jelentkező" - állította Gonda Tibor, ugyanakkor hozzátette: "tisztában vagyok vele, hogy végül 100 százalékosan nem fogjuk tudni kipucoltatni az összes rossz állapotú házat. Ez csak egy szépségtapasz lesz".