Óv az autózástól a főváros a szmog miatt

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Önkormányzat arra kéri a budapestieket, hogy csak szükséges esetben üljenek autóba, mert a szálló por mértéke nagyon megemelkedett a levegőben. A főváros mellett több település is a szmogriadó határára került: többek között Miskolcon, Kazincbarcikán és Szegeden is magas a porszennyezettség. A rossz levegőért a hideg idő a felelős, de több önkormányzat szerint számít az is, hogy a gázválság miatt szennyezőbb anyagokkal tüzel sok erőmű és sok háztartás.
Vágólapra másolva!

Az autóhasználat önkéntes korlátozására kéri a Fővárosi Önkormányzat a budapestieket - áll a városháza pénteki közleményében. Pénteken három mérőállomáson is 75 mikrogramm/köbméter felett volt a levegőben szálló por (PM10) koncentrációja. A fővárosnak csak akkor van tájékoztatási kötelezettsége, ha két egymást követő napon meghaladja a fenti mértéket a pormennyiség. A pénteki közlemény a gázkrízisre is hivatkozva azt közli, hogy az olajtüzelésre átállt fűtő- és erőműveket nem állíthatják le. Kérik az autósokat, hogy inkább "a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, hogy a szmogriadó tájékoztatási, majd riasztási fokozata elkerülhető legyen".

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője is borúlátó. A Széna téri mérőállomás adatai szerint január 5-6-án a határérték felett volt a szálló por mennyisége, sőt, egy mikrogramm híján majdnem elérte a 100 mikrogramm/köbméteres riasztási szintet.

A szmogrendelet szerint legalább két fővárosi mérőállomáson kell határértéket meghaladó szennyezettséget mérni ahhoz, hogy a tájékoztatási vagy riasztási kötelezettség érvénybe lépjen. Ez eddig nem történt meg. Megkeresésünkre a főváros környezetvédelmi ügyosztálya azt válaszolta, hogy a Széna téri mérő valószínűleg meghibásodott, a régebbi eredményeket is újra kell ellenőrizni.

Sok városban mocskos a levegő

Szegeden is elérte a tájékoztatási értéket a szálló por koncentrációja hétfő óta. A helyzet azóta csak rosszabb lett, csütörtökön már 130 mikrogramm volt a por koncentrációja, és ha pénteken és szombaton is így marad, akkor szmogriadót kell elrendelni a városban, ami a közlekedés és az ipar korlátozásával járhat majd.

Szeged szmogrendelete alapján Botka László polgármester már szerdán felhívta a helyiek figyelmét, hogy csak "kimondottan fontos és halaszthatatlan esetben" üljenek autóba és "kisgyermekeket ne sétáltassanak, levegőztessenek forgalmas főutak környezetében". Az önkormányzat rendelete alapján a tájékoztatási szint elrendelését követően nem közlekedhetnek a városban 12 tonnánál nagyobb teherautók sem.

A tájékoztatási küszöböt több magyar városban is átlépte a por mennyisége az utóbbi egy hétben: többek között Miskolcon, Putnokon, Sajószentpéteren, Kazincbarcikán és Salgótarjánban is.

A miskolci önkormányzat erre a miskolc.hu honlapon hívta fel a helyiek figyelmét csütörtökön. Említették, hogy nemcsak az időjárási helyzet kedvezőtlen, hanem "a gázhiány miatti alternatív tüzelés arányának növekedése miatt" is a porszint emelkedése várható. Ugyanakkor Bibók Zsuzsa, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese az [origo]-nak azt mondta, a mérések nem érzékeltek, hogy a gázválság miatt jelentősen megemelkedett volna a légszennyezés az országban.

Kazincbarcika volt a legszennyezettebb

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) honlapjának adatai szerint a héten Kazincbarcikán volt átlagosan a legmagasabb a szálló por okozta szennyezés, a város vezetése azonban nem léptetett életbe radikálisabb intézkedéseket. Az önkormányzatnál az [origo]-nak azt mondták, hogy a város még nem készítette el a saját rendeletét, viszont "záros határidőn belül" meg kell majd tenniük.

Kazincbarcikán olyan magas volt az év első másfél hetében a porkoncentráció, hogy magát a szmogriadót is el kellett volna rendelni, ha lett volna rá rendelet. Az önkormányzat azt állította ugyanakkor, hogy lakosságot már tájékoztatták a magas porkoncentrációról a helyi médiában.

Bibók szerint nincs megszabott határidő, ameddig a városoknak ki kell dolgozniuk saját szmogrendeletüket. Nem is kell minden településnek, csak azoknak, amelyekben a mérések azt mutatják, hogy gyakran szennyezett a levegőjük. A tervet ott kell kidolgozni, ahol van beavatkozási lehetőség (azaz nem a lakások fűtése a legnagyobb szennyező).

A környezetvédelmi minisztérium az Európai Unió előírásainak megfelelően 2008. október 25-én önálló küszöbértéket vezetett be a légszennyezésért leginkább felelős szálló porra. Ez a rendelet kötelezi a települési önkormányzatokat saját szmogriasztási szabályok kidolgozására. A minisztérium ugyanakkor nem büntetheti meg azokat az önkormányzatokat, amelyek nem dolgoznak ki ilyen tervet.