Vágólapra másolva!
Úgy döntött az MDF a vasárnapi választmányi ülésén, hogy megszakítja az együttműködést az Ifjúsági Demokrata Fórummal. A szervezet szerint a testületnek erre nincs jogköre, és a határozat elfogadása is szabálytalan volt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) a velencei országos választmányi ülésén úgy döntött, hogy minden formában megszakítja az együttműködést az Ifjúsági Demokrata Fórummal (IDF). Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője az MTI-nek vasárnap késő este elmondta: az erről szóló határozati javaslatot a kétnapos munkaértekezlet befejező szakaszában, az "egyebek" napirendi pont tárgyalásánál Dávid Ibolya pártelnök terjesztette a választmány elé, amelynek jelen levő tagjai 32 igen és 5 tartózkodás mellett elfogadták azt.

"Az országos választmány a döntésnél határozatképes volt" - hangsúlyozta a frakcióvezető, hozzátéve, hogy a párt elnöksége egyébként korábban már határozott ebben a kérdésben.

Az Index információja szerint az előterjesztést követően az IDF vezetéséből Huber Szebasztián reagált, s javasolta, hogy az országos választmány ítélje el a párt parlamenti frakcióját azért, mert "a hivatalos kommunikáció ellenére rendszeresen támogatja és megmenti szavazataival a Gyurcsány kormányt". Herényi Károly szerint ez a javaslat megalapozatlan, s formailag nem kellő módon előterjesztett volt.

Huber Szebasztián az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, ő azt kérte a választmánytól, hogy határozatban rögzítsék: a frakció megszegte a tavaly márciusban - a Gyurcsány kormányról - hozott választmányi döntést, amikor megszavazta az adócsomagot.

Az IDF országos választmányának elnöke szerint zárszó címén nem szokás ilyen javaslatot előterjeszteni, ráadásul nem volt meg a megfelelő többség sem, hiszen a választmányi tagoknak csak nagyjából a 35 százaléka szavazott, miután ők nem vettek részt a voksolásban. Hozzátette: a levezető elnök ennek ellenére érvényesnek nyilvánította a döntést, az ő másik javaslatáról azonban formai okokra hivatkozva nem engedett szavazni.

Huber úgy látja: a történtek mutatják az MDF vezetésében a demokratikus deficitet, a párbeszéd és az önkritika teljes hiányát. Értetlenségének adott hangot amiatt is, hogy Dávid Ibolya pártelnök két napig a párt egységének szükségességéről beszélt, majd a végén mégis egy szakításra vonatkozó javaslatot terjesztett elő.