Elfogadta az orosz ellenvetést Kijev a gázügyben

Vágólapra másolva!
Ukrajna újra aláírta az Európába irányuló orosz gázszállítások tranzitjának ellenőrzéséről szóló megállapodást. Az orosz fél ennek a megállapodásnak az érvényességéhez köti az európai gázszállítás újraindítását. Kijev vasárnap hajnalban már egyszer aláírta a dokumentumot, ám megjegyzéseket fűzött hozzá, ami miatt az oroszok érvénytelennek tekintették a megállapodást, és nem nyitották meg a gázcsapokat.
Vágólapra másolva!

Ukrajna újra aláírta azt a megállapodást, amely az Európába irányuló orosz gázszállítások tranzitjának ellenőrzéséről szól. Kijev ezúttal kiegészítések nélkül írta alá a dokumentumot, miután hétfőn reggel tárgyaltak a Gazprom küldöttségével. Előzőleg az orosz fél által kifogásolta, hogy a dokumentumhoz kiegészítéseket fűztek az ukránok.

Ferran Tarradellas, az Európai Bizottság szóvivője közölte vasárnap késő este, hogy José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke telefonon felhívta Julija Timosenko ukrán miniszterelnököt, és megállapodást született köztük arról, hogy különválasztják a két dokumentumot: a megállapodást és a Kijev által hozzá csatolt, kézzel írott nyilatkozatot, amely értelmezését adja a megállapodásnak.

"A megállapodást következésképpen újra alá kell írni az ukrán nyilatkozat említése nélkül" - mondta Tarradellas. A szóvivő azonban hozzátette, hogy az EU-bizottság álláspontja változatlanul az, hogy Ukrajna egyoldalú nyilatkozata nem érinti a megállapodást, amely rendelkezik az Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió által tervezett ellenőrző misszió felállításának feltételeiről.

Hasonló értelmű nyilatkozatot adott ki vasárnap este az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország is. Mirek Topolánek kormányfő közben felhívta telefonon Vlagyimir Putyint, és tudomására hozta, hogy az "ukrán nyilatkozat nem része a jegyzőkönyvnek, és csak az ukrán fél véleményét tükrözi". Putyin azt javasolta, hogy ez esetben küldjék el az orosz kormánynak az ukrán fél által aláírt jegyzőkönyvet, mindenféle kiegészítések és magyarázatok nélkül.

Moszkva korábban felszólította az EU-t, hogy vegye rá Kijevet a kiegészítés visszavonására. Oroszország ugyanis vasárnap késő este kifogásolta az Európának való orosz gázszállítások ellenőrzésére hivatott megfigyelő csoportról szóló megállapodás Ukrajna általi kiegészítését. Sőt, Dmitrij Medvegyev elnök megtiltotta az orosz kormánynak a dokumentum alkalmazását és ezzel az európai gázszállítások felújítását.

"Gúnyolódnak" az ukránok

Medvegyev úgy vélekedett: "Ez már csak a józan ész feletti gúnyolódásnak tekinthető, és célja a megszületett megállapodás életbe lépésének akadályozása, nyilvánvalóan destruktív és provokatív lépés".

Ezt követően Vlagyimir Putyin kormányfő közölte José Manuel Barrosóval, az EU Bizottság elnökével, hogy a megállapodáshoz csatolt, és Moszkvával nem egyezetett kiegészítések nem elfogadhatók. Először is azért, mivel gyökeresen megváltoztatják a megállapodás lényegét, másrészt azért, mivel jelentős részben nincs közük az Európába menő orosz gázszállításokhoz, hanem a Gazprom és a Naftogaz kereskedelmi kapcsolataira vonatkoznak.

Putyin felajánlotta Barrosónak, hogy elküldi az EU energetikai minisztereinek hétfői tanácskozására az orosz kormány illetékes tagjait és a Gazprom képviselőit, s abban maradt vele, hogy hamarosan újra beszélnek.

Lavrov közölte, hogy a Kijevben hajnalban aláírt, és Moszkvában egész nap várt dokumentumot Oroszország uniós nagykövetének adták át Brüsszelben. A csatolt iratot ugyan nem mellékelték, de az már hozzáférhető, és szerinte enyhén szólva is csodálkozást kelt, mivel részben hazug állításokból áll, például arról, hogy Ukrajna nem vett le a tranzitra küldött orosz gázból - mondta a külügyminiszter.

Előzőleg Moszkvában késő estig többször elmondták az illetékesek: akadályozza az Európának szánt gázszállítások felújítását, hogy még nem kapták kézhez az ukrajnai tranzitot ellenőrző megfigyelőkről aláírt dokumentumot, és ezt késő délután jelentette Dmitrij Medvegyev elnöknek is Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes.

Medvegyev akkor kijelentette, hogy Oroszország két feltételhez köti a gázszállítások felújítását: minden érdekelt fél írja alá a megállapodást, amely szövegében azonos az orosz fél által előkészített, egyeztetett és aláírt dokumentummal, és foglalják el helyüket a megfigyelők ott, ahol ellenőrizni fogják a gáz áramlását. Közben a megfigyelők vasárnap már több mérőállomásra megérkeztek.

75 tagú ellenőrző csoport

A megállapodás szerint a csoportban a Gazprom, a Naftogaz ukrán importőr, a két ország energetikai minisztériuma, az EU-bizottság szakemberei, valamint a felhasználók részéről a francia Gaz de France, a német Ruhrgas és Wingas, a cseh RVE Transgas, a szlovák SPP, az osztrák Econgas, az olasz ENI, a norvég Stratoil Hydro, továbbá bolgár, görög és moldovai társaságok szakemberei vesznek részt.

A dokumentum értelmében a csoport összesen 75 tagból áll majd, és minden fél köteles tájékoztatni a többi érdekeltet a kijelölt illetékesekről. Azt is rögzíti a megállapodás, hogy Oroszország és Ukrajna garantálja a szakértők korlátoktól mentes, teljes körű hozzáférését az ukrajnai gáztárolókhoz és azokhoz az állomásokhoz, amelyeket a dokumentum konkrétan felsorol.

A megfigyelők munkájának költségeit az őket küldő fél állja, a csoport által összegyűjtött információk pedig azonnal eljutnak Brüsszelbe, Moszkvába és Kijevbe.

Gázkrízis Európában két ország vitája miatt

Oroszország és Ukrajna ugyan korábban azt állította, hogy a gázzal kapcsolatos elszámolási vitájuk nem akadályozza majd az európai szállításokat, kedden mégis elzárták a gázcsapot. A két ország között - a gázáron és az ukránok tartozásán - folyó huzavona miatt háztartások százezrei maradtak gáz és fűtés nélkül Európa-szerte, miközben különösen hideg időszak köszöntött be.

A Balkánon rendkívül súlyos gázkrízis alakult ki, mivel sem Bulgáriának, sem Szerbiának, sem Bosznia-Hercegovinának nincsenek gáztartalékai. Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát német-magyar összefogással segítik ki a két ország gáztartalékaiból. Szlovákiában rendkívüli helyzetet vezettek be, és még egy leállított atomerőművet is újra akarnak indítani, hogy biztosítsák az elektromos energiát, amelyet a gáz nélkül nem működő hőerőművek nem tudnak.

Magyarországon takarékosságra szólították fel a lakosságot, számos hőerőművet olajtüzelésre állítottak át, és átmenetileg korlátozták nagyfelhasználók gázellátását. A megyei önkormányzatok sok helyen iskolaszünetet hirdettek, hogy így is takarékoskodjanak a gázzal. Magyarországhoz hasonlóan számos környező ország - amelyeknek voltak ilyenek - gáztartalékaikból fedezték fogyasztásukat és alternatív beszerzési források felé fordultak.