Ötven középiskolában volt tanítási szünet hétfőn

Vágólapra másolva!
Az Oktatási Hivatal szerint hétfőn a gázhelyzet miatt ötven középiskolában, azaz az intézmények öt százalékában volt szünet. Kormányszóvivői Iroda szerint az ukrán-orosz gázvita miatt nem lehetne tanítási szünetet elrendelni, oktatási intézmények gázellátása biztosított.
Vágólapra másolva!

Mintegy ötven középiskolában, azaz az intézmények öt százalékában volt szünet hétfőn - közölte az MTI-vel Bakonyi László, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke. Az iskoláknak azonban nincs bejelentési kötelezettségük. Bakonyi közölte: minden bejelentést megvizsgálnak, amely a rendkívüli szünet elrendelésével kapcsolatosan érkezik.

Az OH elnöke szerint az oktatási intézmény vezetőjét a tanév rendjének megsértése esetén maximum 50 ezer forintos szabálysértési bírsággal sújthatják. Ezt is csak akkor, ha az intézményben lefolytatott vizsgálat jogszerűtlenséget tár fel. A felelősséget ez ügyben az iskola igazgatója egy személyben viseli.

Az OH elnöke megjegyezte: ezeket a tanítási nélküli napokat pótolni kell valamelyik szombati napon. Nem lehet felügyelet nélkül hagyni a gyerekeket, azt akkor is biztosítani kell, ha csak egy diákról van szó. Ezt nem feltétlenül az iskola épületében kellett megoldani, az önkormányzattal közösen kijelölhetik a felügyelet helyét másik épületben is.

A Kormányszóvivői Iroda az MTI megkeresésére hétfőn azt közölte: a közoktatási törvény nagyon egyértelműen fogalmaz arról, hogy milyen helyzetekben rendelhetnek el tanítási szünetet. Az ukrán-orosz gázvita miatt nem lehet szünetet elrendelni, arra nincs is szükség, Magyarországon a lakosság, a közintézmények, az egészségügyi intézmények, oktatási intézmények gázellátása biztosított.