Törvénnyel előznék meg az otthoni fagyhalált

Vágólapra másolva!
A kormány azt szeretné, ha szolgáltatók jeleznék az önkormányzatoknak, kinél kapcsolták ki az áramot vagy gázt, hogy elkerüljék az emberek fagyhalálát saját, kihűlt otthonukban. Ősz óta 30 ilyen haláleset volt - jelentette az RTL Klub híradója. Az ellenzék a háziorvosokkal méretné fel, kiket veszélyeztet a rendkívüli hideg. A kormány szerdán tárgyalja saját javaslatát.
Vágólapra másolva!

Törvényjavaslat készül a fagyhalálok megelőzése érdekében - jelentette az RTL Klub híradója. A kormány azt szeretné, hogy a jövőben az áram- és gázszolgáltatók jeleznék az illetékes önkormányzatnál, ha valakinél tartozás miatt le akarják szerelni a mérőórát. Az érintettnek az önkormányzat segíthetne, és így megelőzhető lenne, hogy bárki saját lakásában fagyjon meg.

Ősz óta 32 ember halt meg otthonában (vagy saját udvarán) a hidegtől, majdnem annyian fagynak halálra otthon, mint az utcán. Volt közöttük olyan is, akinél közműtartozás miatt nem volt fűtés. Ezt szeretnék elkerülni a javaslattal, amelyet szerdán tárgyal a kormány. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint azonban fontos kérdés, miből fogják finanszírozni a dolgot.

Az ügyben a Fidesz és a KDNP is előállt egy ötlettel. Ők a Népszabadság szerint szintén törvényben köteleznék az önkormányzatokat arra, hogy mérjék fel, kiket veszélyeztet a hideg. A munkát külön díjazásért a háziorvosokra bíznák.

Közben egy gázszolgáltató már jelezte, a rendkívüli hidegben egyik adósánál sem zárja el a gázt.