Elakadt az orosz gáz az ukrán határon

Vágólapra másolva!
Hiába nyitotta meg a Gazprom a gázcsapokat kedd reggel, az orosz gáz nem jut el az ukrán rendszerbe. Az oroszok szerint Ukrajna akadályozza a gáztranzitot, az ukrán Naftogaz szerint viszont a Gazprom a hibás, mert nem közölte időben az elindított gáz mennyiségét és útirányát. A gázszállítás késése Magyarországon még nem okoz problémát, hiszen a keddi fogyasztás becslésénél még nem kalkuláltunk a kelet felől érkező import gázzal.
Vágólapra másolva!

Az orosz Gazprom szerint Ukrajna blokkolta az Európába tartó gázszállítmányokat néhány órával azután, hogy Oroszország újraindította a szállítást a balkáni országok felé - írja a BBC. Közép-európai idő szerint dél körül a Gazprom ellenőrei a voronyezsi mérőállomáson megállapították, hogy Ukrajna területére nem érkezik Oroszországból gáz, mert valamilyen okból az ukrán rendszer nem fogadja azt. A TASZSZ hírügynökség szerint ebben az időpontban a Szudzsa állomástól sem érkezett gáz Ukrajnába.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese közölte: Ukrajna akadályozza a tranzitot, az orosz félnek pedig fizikailag nincs módja arra, hogy gázt jutasson az ukrajnai vezetékrendszerbe. Medvegyev hozzátette: telefonon tájékoztatta az EU illetékeseit erről, valamint arról, hogy Ukrajna nem engedi az ottani gáztárolókhoz az orosz megfigyelőket. "A teljes felelősség Ukrajnát terheli" - fogalmazott.

Az ukrán Üzemanyag és Energügyi Minisztérium szóvivője, Fant Di az [origo]-nak azt mondta, hogy nekik nincs információjuk a gáz leállásának okairól, arról a Naftogaz ukrán gázszállító cég tud tájékoztatást adni. A Naftogaz honlapján kiadott közlemény azzal indokolta a leállást, hogy az orosz fél csak kedden, helyi idő szerint hajnali 1 órakor közölte velük, milyen útvonalon és mennyi gázt kíván szállítani az ukrán vezetékekben. A Naftogaz szerint a Gazprom által elindított mennyiségeket és útirányokat a két ország gázszállító rendszerét üzemeltető cégek nem egyeztették időben, "ami durva ellentmondásban van a gázszállító vezetékek megbízható működtetési gyakorlatával".

A cég a stabil gázszállítás biztosításának érdekére hivatkozva közölte, hogy a feleknek frissíteniük kellene a szállítás átláthatóságát, technikai és technológiai feltételeit szabályzó dokumentumokat. A Naftogaz szerint csak ez fogja lehetővé tenni a megbízható gázszállítást és "a gáz fogadását az orosz-ukrán határon".

Szerettük volna megkérdezni a helyzetről az ukrán gázrendszert vizsgáló uniós bizottság magyar tagját, Balla Józsefet, de az őt delegáló Földgázszállító Zrt.-nél "vezérigazgatói utasításra" nem adtak elérhetőséget hozzá.

Reggel elvileg elindult a szállítás

A gáz szállítását az orosz tájékoztatás szerint reggel 8 órakor megindították Európa irányába. A gáz megindulását az EU megfigyelői és ellenőrei is megerősítették, bár közlésük szerint a gázszállítás már reggel is "nagyon korlátozott volt" - írja a BBC. Az UkrTransGaz ukrán gázszállító illetékesei megkapták az orosz Gazprom értesítését az első próbaszivattyúzás megkezdéséről - jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség Kijevből. Reggel az orosz Kommerszant napilap azt írta, hogy a gázszállítás megindítását az ukrán Naftogaz szóvivője, Valentyin Zemljanszkij is megerősítette.

A gázvezetékeken érkező földgáz legelőször a Kurszki területen lévő Szudzsa állomás felől indult meg a Balkán irányába, az Interfax orosz hírügynökség szerint a Gazprom fokozatosan növelte volna a küldött gáz mennyiségét, s kedden 76 millió köbméternyit küldött volna az ukrán tranzitrendszerbe. Az nem volt világos, hogy az Ukrajna területén haladó többi gázvezetéken is megindult-e a szállítás.

Molnár Csaba energiaügyi miniszter ugyanakkor nem tudta hivatalosan megerősíteni az Oroszország felől érkező gáz szállításának elindulásáról szóló sajtóértesüléseket. A miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az egyes kategóriába tartozó üzemekre vonatkozó gázkorlátozás feloldása akkor lesz lehetséges, ha a kategória 7 millió köbméteres összfogyasztását jelentősen meghaladó keleti gázimport érkezik Magyarországra. Ez egyelőre nem történt meg.

Ha jönne gáz, akkor is várni kéne rá

Kedd reggeli orosz becslések még arról szóltak, hogy a gáz Lengyelországba már szerdán délután 16 óra körül megérkezhet. Ukrán részről viszont azt mondták: mivel a gáz először "visszafelé" áramlik a tranzitvezetéken (az ukrajnai tárolóktól az ipari létesítmények felé), az áramlás megfordítása miatt Ukrajna nyugati határára legkorábban 36 óra múlva juthat el a gáz.

Korábban a BBC úgy becsülte, hogy az orosz gáztól függő államok ellátása huszonnégy órán belül tud visszaállni a normális állapotába, de a a másfél, két napot valószínűbbnek tartották. A csapok megnyitása 15 Európai ország gázellátására lesz hatással.

Ellenőrök őrködnek majd a gáz felett

A gázszálítás megindulását az tette lehetővé, hogy hétfőn Ukrajna, Oroszország és az EU képviselője is aláírta az Ukrajnán át Európába irányuló orosz gázszállítások tranzitjának ellenőrzéséről szóló, kiegészítések nélküli megállapodást. Az egyezség vasárnap a hozzácsatolt ukrán kiegészítések miatt nem lépett érvénybe, mert az oroszok elfogadhatatlannak tartották azokat. Ukrajna végül hétfőn lemondott a kikötéseiről.

A megállapodás értelmében 75 tagú csoport fogja ellenőrizni, hogy Ukrajna megcsapolja-e az Európa többi országának szánt gázszállítmányokat. Korábban Oroszország azért állította le teljesen az Ukrajnán áthaladó szállítást, mert a Gazprom szerint az ukránok megdézsmálták a gázt. Ukrajna mindvégig tagadta a vádakat, és az oroszokat vádolta a hiányzó gáz visszatartásával.

A megállapodás szerint az ellenőrző csoportban a Gazprom, a Naftogaz ukrán importőr, a két ország energetikai minisztériuma, az EU-bizottság szakemberei, valamint a felhasználók részéről a francia Gaz de France, a német Ruhrgas és Wingas, a cseh RVE Transgas, a szlovák SPP, az osztrák Econgas, az olasz ENI, a norvég Stratoil Hydro, továbbá bolgár, görög és moldovai társaságok szakemberei vesznek részt.

A megfigyelők munkájának költségeit az őket küldő fél állja, a csoport által összegyűjtött információk pedig azonnal eljutnak Brüsszelbe, Moszkvába és Kijevbe.

Az ukránok továbbra sem kapnak semmit

A gázkrízis kiváltó oka a csapok megnyitásával ugyanakkor távolról sincs megoldva - írja a BBC. Oroszország Ukrajnának saját használatra továbbra sem szállít gázt, az ország vezetékeibe pumpált földgáz 100 százalékának át kell haladnia az ukrán területen, az orosz-ukrán gázvita pedig tovább folytatódik.

Ukrajna tartalékai viszont csak az ország belső szükségleteinek ellátására elégségesek, a tranzitgáz továbbítására már nem, s ezért Ukrajna a vezetékekben lévő nyomás biztosításához szükséges technológiailag szükséges mennyiséget - napi 21 millió köbmétert - továbbra is a tranzitból vesz majd le - figyelmeztetett a Kommerszant című orosz lap. Márpedig január 7-én éppen ez vezetett az európai szállítások leállításához.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő vasárnap közölte, hogy amennyiben Ukrajna ezt ismét megteszi, akkor a Gazprom ezzel a mennyiséggel kevesebbet fog szállítani, vagy ismét teljesen leállítja a szállításokat. Az egyetlen megoldás az lenne, ha a Gazprom és a Naftogaz 36 órán belül megállapodásra jutna az Ukrajnának szállítandó gáz áráról, de a dolgok hétfő esti állása szerint erre aligha van kilátás.

Nem csak a gáz árán vitatkoznak

A két ország közötti feszült vita a gáz ára mellett legalább három további kulcskérdésről is folyik. Ukrajna szeretné felülvizsgálni azt is, hogy mennyit kelljen az oroszoknak az ukrán területen való gázszállításért fizetni - ezt Moszkva szerint 2010-ig érvényes szerződés rögzíti, de Ukrajna szerint a többszörösére kell emelni, ha a gáz ára is radikálisan nő. Ukrajna tavaly 179,5 dollárt fizetett ezer köbméter gázért, december végén 201 dollárt ajánlott, de Moszkva 250-et követelt. A vita elmérgesedése óta az orosz álláspont megváltozott, s az oroszok most már 450 dollárt, vagyis teljes piaci árat kérik.

A felek viztatkoznak a közvetítők, például a fele részben a Gazprom tulajdonában lévő RoszUkrEnergo kiiktatásáról is, illetve arról, hogy a Gazprom részesüljön-e az ukrán tranzitvezeték-rendszer irányításában. A Kommerszant emlékeztetett rá, hogy 2007-ben az orosz-fehérorosz gázviszály azzal ért véget, hogy Oroszország átvette a fehérorosz vezetékrendszer 50 százalékát.

Bár Oroszország és Ukrajna korábban azt állította, hogy a gázzal kapcsolatos elszámolási vitájuk nem akadályozza majd az európai szállításokat, az elmúlt egy hétben Európa-szerte háztartások százezrei maradtak gáz és fűtés nélkül emiatt. A Balkánon rendkívül súlyos gázkrízis alakult ki, mivel sem Bulgáriának, sem Szerbiának, sem Bosznia-Hercegovinának nincsenek gáztartalékai. Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát német-magyar összefogással segítik ki a két ország gáztartalékaiból.

A magyar rendszer kész az ukrán gáz fogadására

A magyar szállítórendszer készen áll az Ukrajna irányából meginduló gáz azonnali fogadására - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. kedden reggel. A közlemény szerint az ország keddre várható gázfogyasztása 63-65 millió köbméter lesz, amelyre elegendő forrás áll rendelkezésre. Az I. kategóriára vonatkozó korlátozást továbbra is fenntartják.

Az FGSZ közölte azt is, hogy keddre rendelkezésre áll 66 millió köbméter gáz - a földalatti gáztárolókból 53 millió, magyar kitermelésből 9 millió köbméter, míg a nyugati irányból érkező import 4 millió köbméter.

Hétfőn az ország gázfogyasztása 63,5 millió köbméter volt, Ukrajna irányából továbbra sem érkezett földgáz. Ugyanakkor Ausztria irányából 5,9 millió köbméter gázt kaptunk hétfőn. Ebből 4 millió köbméter volt a hazai célú, Szerbiának 1,2 millió, Bosznia-Hercegovinának 0,7 millió köbmétert szállított az FGSZ Zrt.