Vizsgálatot indít Jóri András adatvédelmi biztos annak tisztázására, hogyan kerülhetett ki a csepeli kettős gyilkosságról készült hangfelvétel vagy annak részlete a Blikkhez - közölte az ombudsman kedden. A rendőrség egyelőre nem reagált Jóri bejelentésére.

Jóri András adatvédelmi biztos keddi közleményében azt írta: "értetlenül és megdöbbenéssel áll" a hír előtt, hogy a Blikk tudomására jutott a múlt héten történt csepeli kettős gyilkosságról készült hangfelvétel tartalma. Az újság honlapján olvasható hírben "egyenes idézetek szerepelnek, valamint olvasható az esemény leírása is" - közölte az ombudsman.
   
Az adatvédelmi biztos szerint ez két személyes adatkezelő felelősségét veti fel: egyrészt a sajtóorgánumét, amely jogosulatlanul jutott hozzá a felvételhez, másrészt - és ez Jóri András szerint a súlyosabb - "az ügyben eljáró nyomozó hatóságét, amelynek kizárólagos birtokában van az eredeti hangfelvétel".
   
Jóri emlékeztetett az Alkotmánybíróság korábbi határozataira, miszerint az emberi méltósághoz való jog azt jelenti: létezik egy abszolút határ, amelyen sem az állam, sem más emberek kényszerítő hatalma nem terjedhet túl, vagyis az ember nem válhat eszközzé vagy tárggyá. Szerinte a méltóság az emberi lét minimális feltétele, amitől senki se fosztható meg. "Az élethez és méltósághoz való jog egysége következtében nemcsak a halálban egyenlő mindenki: az életek egyenlőségét a méltóság garantálja" - olvasható Jóri közleményében.
   
Az ombudsman szerint "mind a nyomozó hatóság, mind az érintett napilap részéről elfogadhatatlan az áldozatok emberi méltóságát semmibe vevő magatartás". Az ombudsman vizsgálatot indít, amelynek célja - az áldozatok védelme mellett - annak tisztázása, miképpen kerülhetett ki a hangfelvétel vagy annak részlete.
   
A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában múlt szerdán agyonlőtték az intézményvezetőt és helyettesét. A rendőrségi adatok szerint a kettős gyilkosság indítéka egy elszámolási vita volt az intézményvezető és Deme Gábor, az egyik gyanúsított között. A kettős gyilkosság kapcsán Deme Gábor volt gazdasági igazgatót társtettesként, a gondnoki feladatokat ellátó 52 éves K. Tamást pedig tettesként, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják. A hangfelvételt az egyik áldozat, az intézményvezető helyettese készítette.
 
A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya egyelőre nem reagált az MTI megkeresésére az ombudsman közleményével kapcsolatban, későbbre ígért tájékoztatást.