Távoztak az afgán menekültek a Bazilikából

Vágólapra másolva!
Távoztak az afgán menekültek szerda este a fővárosi Szent István Bazilikából. A menekültek korábban éhségsztrájkba kezdtek a menekültstátusz elérése érdekében. Az afgánok azt követően távoztak, hogy megállapodtak a Bevándorlási és Állampolgári Hivatallal, az egyezségről azonban egylőre nem lehet tudni semmit.
Vágólapra másolva!

Rendőri kísérettel este 7 óra után távozott a Szent István Bazilikából az a harminc afgán állampolgár, aki néhány órával korábban a menekültstátusz érdekében a templomba zárkózott - közölte az MTI-vel Snell György címzetes apát, a Bazilika plébánosa. Snell szerint a 15 férfi, 9 asszony és 6 gyermek békésen hagyta el a templomot. A menekültek este az idegenrendészet autóbuszával, rendőri kísérettel visszaindultak Debrecenbe.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyletese is megerősítette az [origo]-nak, hogy este a menekültek elhagyták a templomot. A rendőség szerint Bevándorlási és Állampolgári Hivatal (BÁH) vezető tisztviselője folytatott tárgyalást a menekültekkel. A tárgyalások során sikerült olyan eredményre jutni, ami elfogadható volt a menekültek számára is - mondta a BRFK ügyeletese. A rendőrség azonban erről nem kívánt részleteket elárulni, hanem a BÁH-hoz irányított benünnket.

Szerettük volna megkérdezni a BÁH-ot, hogy milyen egyezségre jutottak, a hivatalnál azonban este nem értünk el senkit. A BÁH menekültügyi igazgatója, Ördög István az MTI-nek azt mondta: tartózkodási helyükre visszamenve az afgánok fórumot szeretnének rendezni, amelyen az ENSZ menekültügyi Főbiztosságának magyarországi képviselőjével terveznek tárgyalásokat. Itt elmondanák esetleges panaszaikat, kéréseiket magyarországi tartózkodásukkal kapcsolatban.

A BRFK honlapján korábban azt jelent meg, hogy délután fél háromkor kaptak bejelentést arról, hogy körülbelül 30 afgán menekült jelent meg a Szent István Bazilikában. A menekültek éhségsztrájkba kezdtek a menekültstátusz elérése érdekében. Kifeszítettek egy transzparenst az épületre.

A BÁH menekültügyi igazgatója, az MTI-nek azt mondta: mind a harminc afgán rendelkezik befogadott státusszal, ami azoknak a külföldieknek jár, akik atrocitásoknak vannak kitéve hazájuk politikai viszonyai miatt. Ez egy fokkal alacsonyabb, mint a menekülti jogállás, mert ahhoz az kell, hogy "faji, vallási, politikai, nemzetiségi vagy meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozás miatti üldöztetés okán személyes fenyegetettségben" legyenek. Mivel ezeknek a kritériumoknak egyike sem állt fenn, csak befogadott státuszba kerülhetett az afgán csoport mindegyik tagja.

Az apát bezárta a templomot, és értesítette az V. kerületi Rendőrkapitányságot. A kiérkező kerületi rendőrök értesítették a BÁH illetékesét. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság regionális képviseletének információi szerint az afgán menekültek szóban azt kérték, hogy tárgyalhassanak a nemzetközi szervezet képviselőjével. A rendőrök három mikrobusszal vonultak a helyszínre, amelyek közül kettő üres. Az [origo] munkatársa szerint 20-30 rendőr volt a Bazilika körül.

A bazilikában szerda délután megjelent afgán csoport takarókkal érkezett - mondta az MTI-nek korábban Snell György. A plébános elmondta: ő maga nem vette észre, amikor az afgánok megjelentek, hiszen igen sok turista látogatja a Bazilikát. A plébánia az egyik televíziós társaságtól szerzett tudomást a csoportról, amelynek egyik, magyarul is beszélő tagja értesítette a médiumot.

A menekültek a nyírbátori, debreceni és bicskei menekülttáborból érkeztek. A Hír TV szerint a menekültcsoportban hat gyerek és csecsemő is volt. Köztük volt az a férfi is, aki korábban tiltakozásul felmászott egy villanypóznára a menekülttáborban - közölte a Hír Tv.