Hazaküldik a sztrájk miatt felvett görögöket Ferihegyről

Vágólapra másolva!
Hazaküldik a Ferihegyi repülőtérről a tavaly decemberben felvett görög biztonsági ellenőröket - jelentette be a Budapest Airport szóvivője. A szakszervezetek által sztrájktörőnek tartott külföldiek elbocsátását a reptér üzemeltetője olyan gesztusnak tartja, amellyel közelebb kerülhetnek a megegyezéshez. A sztrájk újrakezdésével fenyegető szakszervezetek szerdán délelőtt ismét tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatóval.
Vágólapra másolva!

Hazaküldik a Ferihegyi repülőtérről azokat a görög alkalmazottakat, akiket a reptéri szakszervezetek sztrájkja idején alkalmaztak - közölte a Budapest Airport (BA) szerdán. Szollár Domonkos, a BA szóvivője közleményében azt írta, hogy a sztrájkolók és a munkáltató közötti kölcsönös bizalom kiépítése érdekében tették meg a szerintük gesztusértékű lépést.

A reptér üzemeltetőjének közleménye szerint a BA a múlt héten javasolta a szakszervezeteknek, hogy a bizalomépítés jegyében mindkét fél tegyen gesztusokat a másik felé. A munkáltató vállalta, hogy elküldi a külföldi utasbiztonsági ellenőröket, amiért cserébe azt kérte, hogy a tárgyalások ideje alatt, január 23-ig ne legyen sztrájk Ferihegyen. Szollár szerint a BA hárompontos javaslatára a szakszervezetek 6 nap alatt sem válaszoltak, ennek ellenére a reptér vezetősége egyoldalú gesztusként teljesítette ígéretét.

A BA és a szakszervezetek között a tárgyalások szerdán 10:30-kor folytatódtak az új kollektív szerződés munkarendjéről és műszakpótlékairól. A tárgyaláson a munkáltató ígérete szerint újabb javaslatot tesz a szakszervezetek elé a biztonsági ellenőrök és fegyveres őrök munkarendjéről.

A most elbocsátott 38 görög dolgozót a tavaly decemberben kezdett sztrájk első hetében vette fel a BA a sztrájk okozta fennakadások kezelésére. A görögöket a szakszervezetek illegális sztrájktörőknek minősítették. A BA viszont nem tekintette sztrájktörésnek a lépést, mert a magyar törvények nem tiltják, hogy újabb dolgozókat vegyenek fel a sztrájk alatt. A külföldi dolgozók tevékenysége ellen a helyszíni ellenőrzés után nem emelt kifogást az Országos Munkaügyi Felügyelőség sem.

A Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) és a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) december 10-én kezdett határozatlan idejű sztrájkot, mert nem tudtak megállapodni a munkáltatóval. A sztrájkot az év végi ünnepekre való tekintettel a szakszervezetek ideiglenesen felfüggesztették, de a munkabeszüntetés újrakezdéséről nem tettek le. A tárgyalásokat január 6-án kezdték újra a munkáltatóval, és már akkor azzal fenyegetőztek, hogy napokon belül ismét sztrájkkal bénítják meg a ferihegyi légi forgalmat.