Ónos eső bénítja sokfelé a közlekedést

Vágólapra másolva!
Több dunántúli városból - Bajáról, Szekszárdról és Bátaszékről - nem indultak el a Volán-buszjáratok az ónos eső miatt szerda reggel. A BKV közleménye szerint ők felkészültek az időjárás okozta nehézségekre.
Vágólapra másolva!

Bajáról, Szekszárdról és Bátaszékről sem indultak el a hajnali órákban a fővárosba a Volánbusz járatai - közölte Juricza László, a Volánbusz Zrt. fődiszpécsere az MTI-vel. Hozzátette: a Veszprém-Székesfehérvár vonalon késésekre kell számítani, de a helyzet folyamatosan változik.

A BKV szerint a cég felkészült a jegesedésre. Ugyan sem az éjszakai, sem a reggeli járatok forgalmában nem volt fennakadás, a BKV dolgozói és járművezetői felkészültek arra, hogy az extrém időjárási körülmények között vezessenek - áll a közlekedési vállalat reggeli közleményében.

A társaság még a tél elején felkészítette járművezetőit és járműveit a téli útviszonyokra, így minden járművet ki tudnak adni a forgalomba. A HÉV vágányhálózatának tisztításáról jégmentesítő járművek gondoskodnak, amelyek szükség szerint üzemidőn kívül is közlekednek - olvasható a közleményben. A BKV arra kérte az embereket, hogy aki teheti, hagyja otthon gépjárművét, és válassza inkább a közösségi közlekedést.

Piros riasztás

Jelenleg az ország két régiójában van érvényben piros riasztás: a Dél-Dunántúlon és a Közép-Dunántúlon, de várhatóan hamarosan a legmagasabb riasztás lesz érvényben a közép-magyarországi és a dél-alföldi régiókban is. A piros riasztás erős jegesedésre és többfelé várható, tartós, intenzív ónos esőre figyelmeztet.

Jellemzően több milliméteres, de helyenként fél centimétert meghaladó jégbevonat rakódhat az utakra, az ónos eső többfelé jégpályává változtathatja az utakat. Ilyen időjárási helyzetekben mind a vasúti, mind a közúti közlekedésben jelentős fennakadások alakulhatnak ki.