Feloldották a gázkorlátozást

Vágólapra másolva!
Az időjárás enyhülése miatt délelőtt feloldották az egyes kategóriába tartozó ipari fogyasztókra vonatkozó gázkorlátozást. A Földgázszállító Zrt. szerint az elkövetkező napokban biztosan nem várható korlátozás, a reptér déltől visszaállt, a tatabányai lakásokat viszont továbbra is olajjal fűtik. Magyarországon csütörtökön is lesz elég gáz, noha továbbra sem érkezik Ukrajna felől szállítmány. Szombaton Oroszország és Ukrajna gázcsúcson tárgyal a gáz újraindításáról, ahol elképzelhető, hogy Magyarország is jelen lesz.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délelőtt 10 órától az FGSZ Földgázszállító Zrt. feloldotta az egyes kategóriába tartozó ipari fogyasztókra vonatkozó gázkorlátozást - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Hozzátette, a Mol kész 1-1,5 millió köbméter gázt juttatni Szlovákiának, ha azt igénylik és fogadni tudják. A földgázszállító a feloldásról értesítette a Magyar Energia Hivatalt és az érintett fogyasztókat is.

Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a fogyasztást és a várható időjárást figyelembe véve a következő 3-4 napban biztosan nem kell korlátozásra számítani. Műszaki hiba azonban bármikor előfordulhat annak ellenére, hogy az FGSZ fokozottan felkészült egy esetleges hiba elhárítására. Mint mondta, nem szabad elfelejteni, hogy a magyar földgázrendszer több mint egy hete a csúcson üzemel, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a közép-kelet-európai térségben Magyarország az egyetlen, ahol nincs gázkorlátozás.

A vezérigazgató azt is mondta, hogy a kereskedelmi földgázkészletek nagysága 2,8 milliárd köbméter, és további 500 millió köbméter a stratégiai készlet, amiből eddig még semmit nem használtak fel.

A reptér és Pécs visszaállt, a tatabányai fűtőerőmű viszont nem

A ferihegyi repülőtéren csütörtök déltől álltak vissza a gázfelhasználásra. A gázkorlátozás mintegy 54 millió forint többletköltséget jelentett az üzemeltetőnek. Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője azt mondta, hogy a január 6-án este életbe lépett korlátozás miatt a kazánokat olajtüzelésre kellett átállítani. Az elmúlt időszakban 570 ezer tonna fűtőolajat használtak fel, a Budapest Airport fűtésszámlája 54 millió forinttal volt magasabb annál, mintha gázzal üzemeltek volna a kazánok. A reptér saját, stratégiai olaj készletén túl a Moltól vásárolt fűtőolajat.

Gond nélkül visszaáll a gáztüzelésre a Pécs távhőellátását is biztosító Pannon Hőerőmű, azonban arra számítanak, hogy a gázkorlátozás feloldása csupán átmeneti és csak az időjárás enyhülésének köszönhető, ezért továbbra is tartalékolnak olajat - mondta Péterffy Attila, a tulajdonos Pannonpower Holding Zrt. vezérigazgatója. Szerinte az erőmű legkésőbb délután két órától már gázzal üzemel, ami semmiféle fennakadást nem okoz Pécs 31 ezer lakásának és mintegy 400 nagyfogyasztójának távhőellátásában.

Az erőművek gázkorlátozásának feloldása ellenére továbbra is olajjal fűtenek Tatabányán - mondta csütörtökön Káldy Lajos, a fűtőerőmű ügyvezetője. Mint mondta, ők tovább takarékoskodnak a gázzal, és egyelőre nem állítják vissza az olajra átállított négy gőzkazánt, mert nem a gázszállítás megindulása, hanem az időjárási viszonyok tették lehetővé a korlátozás feloldását. Ezért továbbra is olajjal fűtik a megyeszékhely 24 ezer lakását.

Szerdán Magyarország gázfogyasztása 58 millió köbméter volt, köszönhetően a vártnál enyhébb időjárásnak - írta közleményében az FGSZ Földgázszállító Zrt. A cég ezért szerdán csökkenteni tudta a földalatti gáztárolók kitermelési ütemét. Ukrajna felől továbbra sem érkezett földgáz. Ausztria felől 4 millió köbmétert vettünk át hazai célra, valamint 2,7 milliót továbbítottunk Szerbiába, egyet pedig Bosznia-Hercegovinába.

A csütörtöki várható fogyasztás 54-56 millió köbméter. A felhasználható források mértéke 66 millió köbméter, amely földalatti gáztárolókból, hazai termelésből, és nyugati irányú importból fedezhető.

A Gazprom szerint Ukrajna már harmadik napja blokkolja a gázt

A magyar szállítórendszer továbbra is készen áll az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására, de csütörtökön sem indult meg az orosz gáz Európa irányába. A Gazprom orosz vállalat közleménye szerint Ukrajna már a harmadik napja akadályozza az Európába irányuló orosz gázszállításokat.

A Gazprom csütörtökön délelőtt közölte, hogy megküldte a szükséges papírokat az ukrán félnek, amely szerint a nap folyamán az ukrajnai vezetékeken át összesen 99,2 millió köbméter gázt akar szállítani Moldovába, Szlovákiába és a Balkánra, az ukrán fél azonban újra megtagadta a gáz továbbítását az általa javasolt műszaki megállapodás hiányára hivatkozva.

A Gazprom rámutatott, hogy mivel a tranzitról szóló szerződés 2013-ig érvényes, az említett műszaki megállapodás hiánya nem elegendő indok a tranzit akadályozásához. Az orosz monopólium emlékeztetett arra is, hogy 2007-ben nem létezett ilyen megállapodás, mégis szállították a gázt. A cég hanghsúlyozta, hogy a jelenlegi válságos helyzetben semmiféle nélkülözhető papír hiánya nem szolgálhat ürügyül a tranzit megtagadásához.

Az orosz fél szerdán javasolta, hogy a Szudzsánál beérkező gázból lássák el az érintett területeket, és az ukrán fél az ország nyugati részén lévő tárolóiból küldjön ugyanolyan mennyiséget Európába, de erre nem érkezett válasz. Az ukrán fél arra hivatkozva nem nyitja meg rendszerét az orosz gáz előtt Szudzsa állomásnál, hogy ha megtenné, nagy kelet-ukrajnai területek gáz nélkül maradnának. A Gazprom indoklása szerint azért Szudzsa állomásnál akarják az ukrajnai rendszerbe szivattyúzni a gázt, mert egyrészt ez a legrövidebb útvonal a Balkán felé, másrészt mert itt a legnagyobb az áteresztő képesség: két és félszer nagyobb, mint a többi csatlakozási ponté összesen.

Magyarország is részt venne a szombati gázcsúcson

Az orosz és az ukrán kormány képviselői szombaton Moszkvában megvitatják az orosz gázszállítással kapcsolatos kérdéseket - erről állapodott meg szerda éjfélkor telefonbeszélgetésben Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán miniszterelnök.

Az Unian ukrán hírügynökség a kijevi kormány közleményét csütörtök hajnalban idézte, amely szerint a telefonbeszélgetés során a két miniszterelnök megvitatta a gázkérdéssel kapcsolatos problémák rendezésének elveit valamint az orosz gáz tranzitjának feltételeit az Európai Unióba.

Molnár Csaba a gázcsúccsal kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarország részt vesz rajta, ha az olyan érdemi-tartalmi kérdéseket tárgyal, amelyek megoldást hozhatnak. A miniszter azt mondta, hogy később döntenek a "képviselet szintjéről".

Julija Timosenko emellett táviratot küldött az orosz kormányfőnek, amelyben szavatolta, hogy Ukrajna maradéktalanul továbbítja az EU-nak azt a gázt, amelyet Oroszország pumpál az ukrán tranzitvezeték-rendszerbe, kivéve azt a nyolc százaléknyi mennyiséget, amelyet gáztovábbító rendszert berendezései fogyasztanak, és amelyet műszaki gáz néven említenek. A táviratban az ukrán kormány garanciát ad az orosz kabinetnek a műszaki gáz kifizetésére, amint meghatározták az Ukrajnának szánt orosz gáz árát.

Az ukrán kormány tájékoztatójában az is szerepel, hogy Putyin és Timosenko megbeszélése építő jellegű volt, ami reményt ad a gázvita során felhalmozódott kérdések rendezésére. Julija Timosenko úgy véli, hogy meg lehet találni a kompromisszumot.

A Gazeta című orosz lap szerint a görög Greek Public Gas Corporation arra készül, hogy beperelje a Gazpromot. A lap szerint Kijev egyhamar nem köt kompromisszumot, mivel a különös ukrán magatartás mögött nem annyira a vezetékrendszer működése, mint inkább Washington hatása áll.

Sólyom a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta

Ha az Európát sújtó gázellátási nehézségek pillanatnyilag meg is oldódnának, a "bizonytalanság fenyegetése" éppúgy fennmarad, mint a két évvel ezelőtti hasonló krízis után - mondta Sólyom László köztársasági elnök a Magyarországon akkreditált diplomáciai missziók vezetőinek tiszteletére adott újévi fogadáson csütörtökön.

Az államfő szerint a gázkrízissel kapcsolatban a szolidaritás fontossága az azonnali tanulság: szükséges az együttműködés a jobban vagy kevésbé érintett államok között, így örült annak is, hogy Magyarország segített három, nála rosszabb helyzetben lévő balkáni álamnak.

Putyin szerint csökkeni fog a gáz ára

A gáz ára óhatatlanul csökkeni fog az év folyamán - közölte Vlagyimir Putyin, határozottan cáfolva azokat a nyugati véleményeket, hogy Oroszország diktálja a gázárakat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gázárcsökkenésre 5-6 hónapos késéssel fog sorkerülni. Putyin mindezeket az ARD német televíziónak adott interjúban mondta, amelyet csütörtökön idéztek orosz hírügynökségek.

A kormányfő arról beszélt, hogy csodálkozva nézi a külföldi tévéadásokat, amelyekben gyakran elhangzik, hogy drága a gáz, és az adott országok kénytelenek ilyen drágán vásárolni a nyersanyagot Oroszországtól. Az orosz miniszterelnök leszögezte, hogy a gáz nem azért drága, mert Oroszországtól veszik. "Kevesen tudják, hogy a tőlünk ezer köbméterenként 300-400 dollárért vásárolt gázt az európai országokon belül sokkal drágábban értékesítik" - mondta Putyin.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem Oroszország diktálja a gázárakat, hanem az közvetlenül az olaj és olajtermékek piaci árától függ. Ezért Putyin szerint, ha valakire, akkor az olajspekulánsokra kell haragudni.

Arról is beszélt, hogy az Északi Áramlat gázvezeték kiépítése nem árt semelyik európai országnak sem, és szükség van az alternatív útvonalak keresésére az európai fogyasztók számára. Szerinte amennyiben nem valósul meg az Északi Áramlat, akkor Európában lesz ugyan gáz, de kevesebb lesz belőle és többe fog kerülni.