Megvonná a kormány a gazdagok családi pótlékát

Vágólapra másolva!
A jövő hét végére javaslatokat vár a gazdasági válság kezelésére a szociális- a pénzügy- és fejlesztési minisztertől Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő a vasárnap esti, rendkívüli és kibővített kormányülés után azt mondta, nem lehet csipegetni, átfogó cselekvésre van szükség, de pontos számokat nem mondott. A szociális miniszter szerint ma már belemennének az alanyi jogon járó családi pótlék megszüntetésébe.
Vágólapra másolva!

Soron kívüli, kibővített ülést tartott vasárnap kora este a kormány a Képviselői Irodaházban. Az ülésen részt vettek a miniszterek, az államtitkárok, az MSZP megyei elnökei, a párt országos választmányának, valamint frakciójának vezetése. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ülés kezdete előtt egy órával szűk körben is tartott megbeszélést. Az ülés után Gyurcsány újságíróknak azt mondta, hétfőn külön is egyeztet Szűcs Erika szociális és munkaügyi-, Veres János pénzügy- és Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszterrel, akiktől a jövő hét végére vár a javaslatokat.

A feladatok közé tartozik, hogyan lehet serkenteni a munkavégzést, a beruházást, és hogyan lehet óvni a munkahelyeket. Újra át kell tekinteni az igazgatás és a politika területén, hogy miben van esély előrelépni a kisebb parlamenttől a kevesebb bürokráciával dolgozó önkormányzatokig - mondta a kormányfő, aki azt hangsúlyozta, átfogóan kell gondolkodni, csipegetni nem lehet, mert amivel szemben állunk, olyat még a szüleink sem láttak.

Szűcs Erika a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában azt mondta, az ő feladata felmérni, mit lehet megtakarítani úgy, hogy még ne veszélyeztessék a szociális biztonságot. Becslése szerint saját területén körülbelül 60 milliárd forintot lehet spórolni. Kérdésre válaszolva Szűcs azt mondta, felmerült az a javaslat is, a legmagasabb jövedelmű családok ne kapjanak családi pótlékot: "Elég világos üzeneteket kapunk, hogy tudomásul kell venni, különösen ilyen helyzetben nem célszerű a legmagasabb jövedelműeket is családi pótlékkel támogatni" - mondta a miniszter. Korábban a szocialisták elutasították a hasonló javaslatokat, és ragaszkodtak az alanyi jogon járó támogatáshoz.

A költségvetési hiány rendezését firtató kérdésre Gyurcsány Ferenc úgy reagált: teljes félreértés azt gondolni, hogy a nemzetközi recesszió kezelése költségvetési probléma. Mint mondta, itt a kérdés az, Magyarország hogyan tudja a gazdasági világválság átrendeződő folyamatait felhasználni a maga érdekében. "Hogy amikor elvonulnak a válság viharfelhői, Magyarország azok között legyen, akikről azt mondják, a hétszázát, ezek a viharban jól kormányoztak" - mondta a kormányfő.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta: a január 29-i rendkívüli parlamenti ülésen sem fog százalékokat mondani, de azt igen, hogy mely területeken kell beavatkozni, és milyen intézkedésekkel. Gyurcsány csütörtökön jelentette be, hogy a gazdasági válság miatt szükség lenne arra, hogy a tervezettnél egy hónappal hamarabb összeüljön az Országgyűlés. A hatályos szabályok szerint a kormány saját hatáskörében 2,5 százalékkal módosíthatja a költségvetés főszámait, 5 százalékig törvénymódosításra ra van szükség, e felett azonban már új költségvetést kell készíteni.