A gázról tárgyal Ománban és Katarban Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Ománba és Katarba látogat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hogy a térségből származó cseppfolyós földgáz behozataláról tárgyaljon. Ha létrejön a magyar és a horvát csővezetékrendszer között tervezett összeköttetés, Horvátországból érkezne az ománi és katari gáz Magyarországra. A miniszterelnökkel tart tíz magyar cég képviselője is.  
Vágólapra másolva!

Keddtől csütörtökig Ománba és Katarba látogat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A látogatás célja Magyarország egyoldalú energiafüggőségének enyhítése és a Perzsa(Arab)-öböl térségével folytatott gazdasági együttműködés erősítése - mondta Banai Károly kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkár, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója.

Az orosz-ukrán gázárvita különös nyomatékot ad ezekben a napokban az energetikai együttműködés diverzifikálásának - mondta Banai Károly.

A tervek szerint 2011-re vagy 2012-re felépül Horvátországban, Krk szigetén egy cseppfolyós földgáz (LNG) fogadására és elosztására alkalmas terminál. Ha létrejön a magyar és a horvát csővezetékrendszer között tervezett összeköttetés, ománi és főleg katari cseppfolyós földgázhoz juthat Magyarország a horvát LNG-terminálból. (Katar a világ harmadik legnagyobb földgázexportőre, ott van a világ második legnagyobb ismert földgázkészlete.)

A cseppfolyós földgáz drágább ugyan, de Banai szerint fontos alternatíva lenne nehéz helyzetekben, és javítaná Magyarország pozícióit az energiaszállítóival folytatott ártárgyalásokon.

A magyar fél mindkét országban beruházás-védelmi megállapodást kíván aláírni. Van rá esély, hogy ez már a mostani kormányfői látogatáson megtörténik, de a megállapodások tervezetén még néhány apró módosításra van szükség.

Tíz magyarországi cég képviselője utazik együtt a miniszterelnökkel Ománba és Katarba, elsősorban az energiaszektorból, de képviseltetik magukat informatikai, idegenforgalmi és biotechnológiai kutatásfejlesztéssel foglalkozó vállalatok is. Mindkét helyszínen lesz üzleti fórum is.