Aláírták az orosz-ukrán gázszerződést

Vágólapra másolva!
Aláírta az orosz gáz szállításáról és importjáról szóló szerződést az ukrán Naftogaz és az orosz Gazprom hétfő délután. Az aláírást az utolsó pillanatig halogatták, Julia Timosenko a szombati megegyezés után még hétfőn is tárgyalóasztalhoz ült Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel. A szerződés megkötésével minden elvi akadály elhárult a gázszállítás újraindítása elől. Juscsenko energiabiztonsági megbízottja azonban nem elégedett a végeredménnyel, szerinte Ukrajna ugyanannyit kellene, hogy fizessen a gázért, mint Magyarország. Hétfő estig nem érkezett hivatalos értesítés Magyarországra a gáz újraindításáról.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán kormányfő jelenlétében aláírták az ukrajnai orosz gázszállításokat rögzítő szerződést az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vezetői. A hétfő délután Moszkvában megkötött szerződés tíz évre szól.

Vlagyimir Putyin az aláírást követően reményének adott hangot, hogy hamarosan újra beindulhatnak Ukrajnán keresztül az orosz gázszállítások Európába. Julija Timosenko erről azt mondta: a tranzit megindul, amint orosz gáz érkezik az ukrajnai vezetékrendszerbe. A Naftogaz hétfőn azt mondta: az orosz gáz beérkezésétől számítva mintegy 32-36 óra szükséges ahhoz, hogy elérjen Ukrajna nyugati határáig, de egyes országokba előbb is elérkezhet.

Egyelőre nem érkezett hivatalos értesítés arról, hogy az orosz gázszállítást elindították volna - mondta az MTI-nek Lakatos Edina, az FGSZ Földgázszállító Zrt. szóvivője hétfő este hét óra körül. A magyar szállítórendszer készen áll az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására - közölte az FGSZ.

Úgy néz ki, rosszul járt Ukrajna

A szerződést elvileg közép-európai idő szerint 13.30-kor írták volna alá, ez azonban nem történt meg, mert Timosenko még az utolsó pillanatban is újabb tárgyalásokat kezdett Putyinnal. A két fél a hétvégén már megállapodott az Európába történő gázszállítás és az ukrán gázimport feltételeiről, azt azonban többek között Viktor Juscsenko ukrán elnök is kritizálta. Timosenko utolsó moszkvai nekifutásának végül lett is eredménye: az aláírás után Putyin részletek említése nélkül közölte, hogy a hétfői kétoldalú megbeszélésen a felek újabb engedményeket tettek.

A szombaton létrejött, megállapodás szerint Ukrajna az eddiginél jóval többet kénytelen fizetni a saját felhasználásra vásárolt gázért, miközben az orosz gáz ukrán területen való szállításáért egyelőre nem kap az eddiginél több pénzt. Az ukránok idén az európai gázár átlagához képest 20 százalékos kedvezménnyel jutnak földgázhoz, 2010-től azonban a teljes piaci árat kell fizetnük. A megállapodás azt jelenti, hogy 2009-ben Ukrajna gyakorlatilag a 2008-ban fizetett összeg dupláját fizeti, és ez 2010-re tovább nő: a jelenlegi helyzet tehát jóval kedvezőtlenebb ajánlat, mint amit az orosz Gazprom eredetileg kínált Ukrajnának, igaz, jövőre már a tranzitdíj is emelkedik, amelyet Oroszország fizet Ukrajnának a vezetékek használatáért.

Juscsenko különvéleménye

Miközben Julija Timosenko az aláírási procedúrára Moszkvába érkezett, Viktor Juscsenko ukrán elnök még mindig nem békélt meg a gázvita lezárásának módjával. Juscsenko honlapján az elnök nemzetközi energiabiztonsági kérdésekben illetékes megbízottja, Bogdan Szokolvszkij ismét alternatív javaslatot tett.

Szokolvszkij nem először azt javasolta, hogy - a korábbi megállapodásoknak megfelelően - fokozatosan térjenek át az európai árak alkalmazására az oroszok, s ezzel párhuzamosan állítsák át a tranzit díját is az európai színvonalra, akár párhuzamos engedményekkel. Vagyis Juscsenko megbízottja sem azzal nem ért egyet, hogy Ukrajna azonnal az eddigi ár kétszeresét fizesse, sem azzal, hogy a gázszállítás oroszok által fizetett árához még egy teljes évig ne nyúljanak hozzá.

Magyarország, mint példa

Szokolvszkij szerint Magyarország szolgálhatna például az orosz gáz árának megállapításához, amelynek alapján Ukrajnának évi átlagban 199 dollárt kellene ezer köbméterenként fizetnie az orosz földgázért - mondta ugyancsak hétfőn a megbízott.

Szokolovszkij arra hivatkozott, hogy adatai szerint Magyarország számára az orosz földgáz ára 2009 első negyedévében 400 dollár, ami a negyedéves engedményekkel számítva évi átlagban 270 dollárt tesz majd ki. Ha ebből leszámítják az ukrán területen történő szállítás ezer köbméterenként 22 dolláros költségét, akkor az ukrán piaci átlagárnak 248 dollárnak kellene lennie. Ebből le kell számolni 20 százalék engedményt - amit az orosz miniszterelnök ígért Ukrajnának -, és az elnöki tanácsadó szerint így jönne ki a 199 dolláros ár.

Szokolovszkij szerint ezzel szemben Oroszország azt javasolja, hogy 2009 első negyedévében Ukrajna ténylegesen 360 dollárt fizessen ezer köbméter gázért. Ez az összeg úgy jön ki, ha a 450 dollárosnak tekintett alapárat csökkentik a 20 százalék engedménnyel.

Timosenko és Juscsenko között már az előző napokban is felszínre került a gázkrízissel kapcsolatos ellentét - derül ki a BBC beszámolóiból. Az ukrán államfő korábban azért kritizálta a miniszterelnök megoldási javaslatait, mert azokban az ukrán gázimportot és az Európának biztosított gázszállítást a Timosenko nem egy kalap alatt, hanem két külön problémaként kezelte. Ez végül nem is változott meg: Putyin hétfői nyilatkozata szerint az aláírt szerződésben Putyin külön-külön szólnak az Ukrajnának való gázszállításról és az országon áthaladó tranzitról.

Magyarország készen áll a gáz fogadására

A gázvita miatt január 7-e óta szünetelnek az orosz gázszállítások, és emiatt több mint 15 európai országban gázellátási gondok merültek fel.

Molnár Csaba energiaügyi miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: az orosz gázszállítások a hét elején, akár már hétfőn megkezdődhetnek Ukrajna felé. Magyarország felé január 6. óta nem érkezett Ukrajnán keresztül orosz földgáz.

Hétfőn Magyarország várható gázfelhasználása 56-58 millió köbméter lesz, a rendelkezésre álló maximális mennyiség változatlanul 66 millió köbméter, ami a földalatti tárolókból, a belföldi kitermelésből és a nyugati irányú importból fedezhető. Korlátozásra hétfőn nem kell számítani.

Vasárnap a belföldi gázfogyasztás 56 millió köbméter volt. Ukrajna irányából nem érkezett földgáz. Ausztria irányából 4,7 millió köbméter érkezett belföldi felhasználásra és az FGSZ további 2,7 millió köbmétert továbbított Szerbia, 1,2 millió köbmétert pedig Bosznia-Hercegovina irányába. Az FGSZ további kétmillió köbméter gáz szállított Szerbiába, ami magyarországi kitermelésből származott.