Strasbourgi kártérítés egy ártatlanul megvádolt kamionosnak

Vágólapra másolva!
A strasbourgi bíróság kártérítést ítélt meg egy magyar kamionosnak, akit a hazai hatóságok súlyos baleset okozásával vádoltak, de kiderült, hogy ártatlan volt - olvasható a Blikkben. A férfi öt hónapot töltött a baracskai börtönben.
Vágólapra másolva!

A strasbourgi bíróság milliós kártérítést ítélt meg egy magyar kamionosnak, akiről kiderült: ártatlanul vádolták a magyar hatóságok tömegszerencsétlenség okozásával - írja a Blikk.

A baleset 1998 augusztásban történt Miskolcnál, a 35-ös főúton. Aupek Gábor kamionját megelőzte egy teherautó, és amikor eléje ért, hirtelen felvillant a féklámpája, majd lehúzódott. Aupek vészfékezésre kényszerült, mire kamionja megbicsaklott és balra húzódott - ekkor összeütközött a szemből érkező Ducatóval, melyben nyolcan ültek. A balesetben hét ember vesztette életét, és a kamionos is súlyosan megsérült: ki kellett venni a fél veséjét.

Aupeket először felmentették, majd mégiscsak elítélték. Öt hónapot ült Baracskán, mielőtt újra felmentették volna. A strasbourgi bíróság most azért ítélt meg számára kártérítést, mert indokolatlanul sokáig húzódott az ügye - közölte a Blikk-kel Tóth István, a kamionos ügyvédje. "Ez egy erkölcsi elégtétel a számomra, hiszen eddig soha senki nem kért bocsánatot azért, mert ártatlanul vádoltak és szenvedtem" - mondta Aupek az ügyvédjének. A bírói tévedés és a börtönben töltött hónapok miatt kártérítési pert indítottak az állam és a Borsod megyei bíróság ellen is.