A polgármester is gyanúsított a terézvárosi ingatlanügyben

Vágólapra másolva!
Gyanúsítotti idézést kapott a rendőrségtől a terézvárosi ingatlanügyben a 2002 és 2006 közt regnáló kerületi képviselő-testület tucatnyi MSZP-s és SZDSZ-es tagja, köztük Verók István kerületi polgármester. Meggyanúsítottak egy XII. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselőt, Halmai Katalint is. A polgármester szerint orvtámadást intéztek ellenük, a képviselőket politikai nyomásra hallgatják ki.
Vágólapra másolva!

Újabb gyanúsítottjai vannak a terézvárosi ingatlanügynek. A Heti Válasz Online értesülései szerint a 2002-2006-ban regnáló terézvárosi képviselő-testület tucatnyi MSZP-s és SZDSZ-es tagjának küldött gyanúsítotti idézést a rendőrség "különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés" megalapozott gyanúja miatt. A kihallgatások kedden kezdődnek egy volt Centrum-párti, de a koalíciós pártokkal együtt szavazó képviselő kikérdezésével, és várhatóan több napig tartanak majd.

A Heti Válasz nevük ellhallgatását kérő helyi szocialistáktól úgy tudja: az eljárás részben az Andrássy úti paloták és más terézvárosi ingatlanok eladásához kapcsolódik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden délben annyit közölt, a gazdaságvédelmi főosztály hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a terézváros önkormányzata tulajdonában lévő ingatlanok eladása ügyében. Az eljárás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik, "a Fővárosi Főügyészség konkrét utasításai mentén". A közlemény szerint a közeljövőben több gyanúsítottat is meghallgatnak.

Múlt pénteken a Fővárosi Főügyészség eljárást indított Halmai Katalin XII. kerületi szocialista önkormányzati képviselő, a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. jogi képviselője ellen is - erősítette meg a Heti Válasz információját az MTI-nek Skoda Gabriella, a vádhatóság szóvivője. A gyanú szerint Halmai annak tudatában szerkesztett és írt alá adásvételi szerződést, hogy a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. nem volt jogosult az ingatlan eladására - mondta Skoda. A pénteken kihallgatott Halmait ügyvédi visszaélés kísérletével gyanúsítja az ügyészség. Az ügyvédnő nem tett vallomást, és a gyanúsítás ellen panasszal élt.

A meggyanúsított Halmai Katalin tagja a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes által vezetett XII. kerületi MSZP-alapszervezetnek és a hegyvidéki önkormányzatnak is. A Heti Válasz szerint a gyanúsított annak az Unihouse Kft.-nek is alkalmazottja, amely a Terézvárosi Vagyonkezelő megbízásából tömegesen végzett értékbecsléseket a VI. kerületi ingatlanok eladásához. A Magyar Nemzet az ügyben megkereste Halmait, aki azt mondta, nem kíván nyilatkozni.

18 milliós vesztegetési kísérlet

A terézvárosi ingatlanügyek egyik szála akkor indult, amikor a VI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky út 61. alatti üzlethelyiség bérlője, Berecz Károly 2007-ben bejelentést tett a rendőrségen. Azt állította, hogy Bajor Zoltán, Terézváros SZDSZ-es alpolgármestere 18 millió forintot követelt tőle annak fejében, hogy árverés útján neki értékesítsék az ingatlant. Bajor rágalmazásért feljelentést tett Berecz ellen, az ügy ezen szála jelenleg bírósági szakaszban van.

Berecz a vesztegetésről hangfelvételeket is készített, amelyet átadott a rendőrségnek. A 18 millió forintot a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. 2008. január 23-i igazgatósági ülésére kellett eljuttatnia, ahol a rendőrség őrizetbe vette Kovács Péter vezérigazgatót és egyik társát. Január 26-án a gyanúsítottak szabadlábra kerültek, majd a Fővárosi Bíróság február 6-án a cégvezetőt előzetes letartóztatásba, a közreműködő Juhász Károlyt pedig házi őrizetbe helyezte.

Jelenleg mindketten szabadlábon védekeznek. A Legfőbb Ügyészség a múlt héten három hónappal meghosszabbította a Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlannal kapcsolatos nyomozást. A Fővárosi Főügyészségnek tehát április 18-ig van ideje arra, hogy megszüntesse vagy vádemeléssel lezárja az eljárást - írja a Heti Válasz Online.

A polgármester szerint orvul támadtak rájuk

A Fidesz és a KDNP "önös pártérdekből példa nélküli orvtmadást intézett a képviseleti demokrácia legalapvetőbb intézménye ellen" - reagált kedd délutáni sajtótájékoztatóján Verók István kerületi polgármester a terézvárosi nyomozásról megjelent hírekre. A polgármester szerint példátlan, hogy azért kívánnak felelősségre vonni képviselőket, amiért igennel szavaztak egy előterjesztésre. Verók azt állította, hogy az ügyészség politikai nyomásra utasította a rendőrséget, hogy egy három éve folyamatban lévő ügyben gyanúsítottként hallgassa ki az MSZP és az SZDSZ előző ciklusbeli önkormányzati képviselőit.

Verók - aki kérdésre megerősítette, hogy maga is gyanúsított - úgy vélte, fogalmilag kizárt, hogy önkormányzati képviselők hűtlen kezelést kövessenek el. A hűtlen kezelés ugyanis azt jelenti, hogy valaki a rábízott idegen vagyont rövidíti meg, miközben a törvény szerint az önkormányzati vagyon fölött a tulajdonosi jogokat képviselő-testület gyakorolja - magyarázta. Szerinte a képviselők politikai felelősséggel tartoznak a döntéseik miatt, de a testületi ülésen leadott szavazataikért nem lehet őket büntetőjogi felelősségre vonni. A kerület ezért az Alkotmánybírósághoz fordul, illetve kezdeményezi a Fővárosi Főügyészség kizárását az eljárásból

Az terézvárosi ingatlanügyekben többek közt Andrássy úti paloták eladását vizsgálják a hatóságok. Erről a polgármester azt mondta, az 1990-es évek elején a kerület úgy kapta meg az ingatlanokat, hogy vállalta, tíz éven belül felújítja őket. Ez azonban nem sikerült, mert sem pályázat útján, sem a fővárostól, sem az Andrássy utat világörökséggé nyilvánító UNESCO-tól nem kaptak segítséget. Ezért volt kénytelen az önkormányzat több épületet eladni pályázat nélkül, az Andrássy út 47. szám alatt levő házat például 150 millió forintért - mondta Verók. A polgármester azt állította, hogy a vételár mellett a befektető vállalta a bérlők elhelyezését, és az épület felújítását is, ami szerinte másfél milliárd forintba került.