Ab: Behajthatók a régi parkolási bírságok

Vágólapra másolva!
Megsemmisítette az Alkotmánybíróság azt a törvényt, amely tiltotta az egy évnél régebbi parkolási bírságok behajtását. A testület utólagos normakontroll-indítványok, 870 bírói kezdeményezés, valamint csaknem kétszáz alkotmányjogi panasz alapján vizsgálta a kifogásolt rendelkezést.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden megsemmisítette azt a törvényt, amely szerint az egyévesnél régebbi parkolási tartozásokat nem lehet behajtani - írja az Ab közleménye. Az Ab egyhangú döntését azzal indokolta, hogy "a jogalkotó a hatályba lépést megelőzően létrejött jogviszonyokban idézett elő változást", és ez a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütközik.

A testület több utólagos normakontroll-indítvány, 870 bírói kezdeményezés, valamint csaknem kétszáz alkotmányjogi panasz alapján vizsgálta a kifogásolt rendelkezést. A jogalkalmazó bírák feladata, hogy az előttük lévő perekben, illetve az alkotmányellenes jogszabályon alapuló, jogerős megszüntető végzésekkel lezárt eljárásokban a megsemmisítés jogkövetkezményeit levonják - tartalmazza a közlemény.

Az Országgyűlés június 9-én fogadta el azokat a törvénymódosításokat, amelyek alapján június 19-étől az egy éven túli parkolási díjtartozást a bíróságok nem tárgyalhatják, a folyamatban lévő pereket pedig megszüntetik. Az Ab szerint a jogszabály a parkolási díjigények tekintetében átmeneti rendelkezések nélkül, a hatálybalépését követően benyújtott keresetleveleket elutasítani, a folyamatban lévő pereket pedig megszüntetni rendelte, amennyiben a jogosulatlan parkolás és az igényérvényesítés között több mint egy év telt el.

Az alkotmánybírák szerint nem önmagában a jogérvényesítés megnehezítése, feltételeinek szigorítása alkotmányellenes, hanem az, "ha a jogalkotó a jogszabály hatálybalépését megelőzően létrejött jogviszonyokban kíván a jogosultra nézve kedvezőtlen változást előidézni".

Mint az a közleményben olvasható: tekintettel a jogbiztonság követelményére és figyelemmel az eljárást kezdeményezők különösen fontos érdekeire, a perbe vitt igények nagy számára, az Ab határozatával a keletkezésükre visszamenőleges hatállyal semmisítette meg a vizsgált rendelkezéseket.