Nem érinti a hűbérrendszert a Fidesz átszervezése

Vágólapra másolva!
Profitorientált nagyvállalathoz vagy hűbéri rendszerhez hasonlítanak a nagy pártok, és ezen az EP-választások előtti átszervezések sem fognak változtatni - mondják az [origo] által megkérdezett parlamenti képviselők. Orbán Viktor Fidesz-elnök a hétvégén jelentette be, hogy átalakítják a Fidesz irányítását, a párt képviselői azonban csak a választási kampányra való felkészülést, optimalizácót látnak az átszervezés mögött.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor Fidesz-elnök vasárnap az egész pártot érintő átalakításokat és átszervezéseket jelentett be az európai parlamenti választásokra való felkészülés részeként. "Az egész szövetséget, az egész szervezetet, beleértve az elnöki stáb munkáját, egészen más rendszerben, más emberekkel fogják irányítani" - mondta sokat sejtetően Orbán. Arról nem beszélt, hogy a február 1-jén életbe lépő átalakítás kiket érint, mire vonatkozik majd.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint csak jövő héten árulnak el részleteket az átszervezésről, hiszen az átalakítás mikéntje még kidolgozás alatt áll. Szijjártó Péter az [origo]-nak azt mondta, "nagy bátorságra vall, ha valaki az átalakítás nagyságrendjét már most meg meri tippelni". Bár Orbán a hétvégén az egész pártszövetség munkáját érintő változásokról beszélt, Szijjártó még azt sem tudta megmondani, hogy az átalakítás a pártelnöki kabinetre korlátozódik-e, vagy a pártvezetéstől távol eső szervezetek életébe is beleszól.

"A Fideszben az ember mindenről tud mindent", hiszen ez egy demokratikus szervezet - reagált az átalakítás hírére az [origo]-nak Gógl Árpád fideszes frakciótag, korábbi egészségügyi miniszter. Egy névtelenséget kérő képviselőtársa ugyanakkor nem volt ennyire nyugodt. "Semmifajta információm nincs a dologról, Orbán Viktor mindig a mestere volt annak, hogy magában tartsa az információkat, és azt csak a megfelelő pillanatban zúdítsa ránk" - mondta.

Teljes átszervezés vagy apró optimalizálás?

Gógl ugyanakkor tudni vélte, hogy a változtatások egyáltalán nem lesznek eget rengetőek. "Csupán a működő keretek optimalizálásáról van szó, nem kell, nincs is mit átalakítani" - fogalmazott, hozzátéve, hogy amiről szó van, az nem megújulás, csak a választási kampányra való felkészülés. A képviselő szerint a párt alapszabálya megszabja a kereteket, amin belül most beállítják a kampányhoz legmegfelelőbb rendszert: növelik az irányítás hatékonyságát, "más üzemmódba kapcsolnak".

A hétfői Népszabadság meg nem erősített információi szerint valószínűleg egy erős elnöki stábot hoznak létre a Fideszben, amely kampányfeladatokat is ellát majd. A változás a lap szerint nem érinti a majd a pártigazgatóságot, amelyet Kubatov Gábor vezet, az pedig már korábban eldőlt, hogy az EP-választás kampányfőnöke Gyürk András lesz. Kedden pedig azt írta a lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a polgári körök felügyelete kikerül Orbán alól.

Fideszes forrásaink viszont azt emelték ki, hogy döntés semmiről nincs, az átalakítás még a vita fázisában van. Szijjártó Péter kérdésünkre annyit árult el, hogy a végleges döntést Orbán Viktor fogja meghozni a jövő héten, és az érinteni fogja az elnök körül működő stáb működését, a hivatali teendők hétköznapi ellátását, és "a dolgok intenzitását" is.

Cégként működő nagy pártok

Gyökeres átszervezésre mindkét nagy parlamenti pártban szükség lenne - mondta Orbán Viktor hétvégi kijelentése kapcsán az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó, a pártvezetéssel szembeni állásfoglalásaira büszke fideszes képviselő. Optimalizálás ide vagy oda, "választást csakis új emberekkel, új struktúrával és némileg új ideológiával lehet nyerni bárhol a világon" - mondta. A politikus ugyanakkor megjegyezte, a valódi, gyökeres változtatás sem Orbán Viktornak, sem Gyurcsány Ferencnek nem érdeke, ezért valószínűleg csupán látszatintézkedésekre, változást elhitető, és így néhány szavazatot hozó módosításokra lehet számítani.

"A Fidesz és az MSZP az elmúlt időszakban a korporációk, nagyvállalatok szerkezetét vette fel, pedig hagyományos értelemben egészen más minta szerint működtek" - mondta, aki szerint "míg egy cégnél csak az a szempont, hogy van-e profit vagy nincs, győznek-e a választáson vagy nem, addig egy pártnál figyelembe kellene venni az ambíciókat, a gondolatok és egyéni elképzelések sokféleségét". Ha csak a pénz és a hatalom determinál, ha nincs szabad vélemény, gondolat, verseny, akkor az nem igazi párt, mert becsontosodott, és képtelen a társadalmi jelenségekre reagálni - tette hozzá.

"A Fideszen belül mára egyfajta piramisrendszer alakult ki; a választókerületi elnökök teljhatalmat kapnak a területükön, ha nem nagyon szólnak bele a felső vezetés országos terveibe" - vázolta tapasztalatait forrásunk, aki maga is választókerületi elnök a pártban. "Évezredek óta meglévő minta ez, kicsit olyan, mint a hűbéresi rendszer. Hatalmad van, de szükség esetén szállítanod kell a bandériumokat".

A fideszes képviselő szerint az MSZP korábban inkább "kiskirályságok mintájára épült", de mára a szocialisták szervezete is átvette a korporációs modellt. Ez a választások, a siker szempontjából valóban hatékonyabb, de általa a valóságról a kommunikációra terelődött a hangsúly, és csorbult a pártokon belüli demokrácia. A saját pártjával is kritikus képviselő szerint ezen kellene változtatni, erre azonban az Orbán által beharangozott átszervezések során - szerinte - nincs remény.

A pártokon belüli "hűbéresi rendszer" létét egy másik, vezető fideszes politikus is megerősítette az [origo]-nak, aki szerint azonban egyáltalán nem rossz, hogy "a választókörzeti megbízottak a legfontosabb döntési centrumok". Szerinte a jelenlegi választójogi rendszer kényszeríti erre a logikára a magyar pártokat, bár "egy ilyen egyirányúsított struktúrába sokan nem tudnak beilleszkedni".

A "konzultálós, hezitálós" báleállítottságú párttagok ezt rosszul élhetik meg, de ha a párt eredményesen akar működni, akkor meg kell tartani ezt a struktúrát - mondta. Más országokban, például Szlovéniában a jogszabályi háttér, és így a szerkezet is más - tette hozzá: "ha változna a választójogi rendszer, változnának a pártok is, de ez nem azt jelenti, hogy most valamilyen demokratikus deficit lenne".

Aki biztosan megy: parkolópályák az EP-listán

A várható átalakításokkal kapcsolatban az egyetlen biztos információ, hogy két elsővonalbeli politikus is otthagyja a Fidesz parlamenti frakcióját. Áder János, az országgyűlés jelenlegi fideszes alelnöke, valamint Deutsch Tamás, Orbán kabinetfőnöke 4. illetve 6. helyet kapott a párt európai parlamenti választásokra állított listáján - ezzel, az előrejelzések szerint biztos mandátumot kapnak Brüsszelben. Orbán múlt vasárnap épp Deutsch várható távozása miatt beszélt először az átszervezésekről.

Bár névvel vállalt nyilatkozatában minden általunk megkérdezett fideszes képviselő arról beszélt, hogy a jelölteknek nagy szakmai kihívást és lehetőségeket jelent majd az európai politizálás, egyik névtelenséget kérő forrásunk szerint Orbán Viktor az európai parkolópályával szabadult meg a két politikustól. Távozásuk illeszkedik az "új ember"-stratégiába, és megtisztítják a pártvezetést a kellemetlenkedőktől.

A magyar pártok EP-listáiról általánosságban is elmondható, hogy kétféle politikus van rajtuk: olyanok, akiket tényleg érdekel az unió, és olyanok, akik itthon már kifutották a saját pályájukat, és nincs helyük a hazai politikai életben - mondta az [origo]-nak a névtelenséget kérő fideszes pártvezető. Szerinte utóbbi kategóriába tartozik a "Deutsch-Áder-vonal", de a szocialisták EP-delegációja is hemzseg az ilyen emberektől.

"Orbán és Áder kapcsolata a 2002-es választások óta romlott meg, mert a pártelnök Ádert okolja a választási vereségért" - magyarázta másik fideszes forrásunk, aki szerint az akkor kampányfőnökként dolgozó Áder felelőssége is felmerült a választási vereség után.

Orbán "csak azért nem nyírta ki eddig Ádert politikai értelemben" - mondta a pártvezetéssel kritikus fideszes forrásunk -, mert akkora súlya volt a pártban, hogy "ki kellett fizetni egy parlamenti alelnöki pozícióval". Ugyanakkor Áder már 2007 nyarán bejelentette, hogy 2009-ben Brüsszelbe távozik. Ez akkor azért is feltűnő volt, mert a politikus bevallottan nem beszélt angolul. Azóta állítólag megtanult - bár a parlament honlapján található adatlapja még nem tud új nyelvtudásáról, a Fidesz honlapján EP-jelölti életrajza már feltünteti azt. "Áder nagyon jól tud angolul, voltam vele fórumokon, ahol kötetlenül, szabadon beszélt" - mondta róla az [origo]-nak Gógl Árpád. Ehhez az [origo] számításai szerint az elmúlt másfél évben rendkívül intenzív nyelvtanfolyamokon kellett részt vennie.

Megpróbáltuk megkérdezni brüsszeli karrierjéről Áder Jánost és Deutsch Tamást is, több napon át tartó folyamatos próbálkozásunk ellenére azonban egyikük sem vette fel telefonját. Az általunk megkérdezett politikusok szerint egyébként mind Áderre, mind Deutschre szükség van az EU-ban, akik itthon is kamatoztatható tapasztalatot szerezhetnek Brüsszelben. Arra a kérdésre viszont, hogy itthon nem fognak-e hiányozni a pártvezetésnek, Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő kitérő választ adott: "Ők most Brüsszelben fognak munkát végezni".