Alkotmánybírósághoz fordul a Political Capital a választási körzetek miatt

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybírósághoz fordul a Political Capital a ferencvárosi időközi választás apropóján, amiért az Országgyűlés továbbra sem igazította ki a választókerületek határait úgy, hogy nagyjából azonos legyen a választási körzetekben élők száma. A ferencvárosi voksolás névjegyzékét ezen az alapon nem sikerült megtámadniuk, mert a bíróság szerint alkotmányos kérdésről van szó.
Vágólapra másolva!

Alkotmánybírósághoz fordul a ferencvárosi időközi országgyűlési választás nyomán a választókerületek aránytalansága miatt a Political Capital - közölte az elemző intézet szerdán. A Political Capital célja továbbra is az, hogy cselekvésre ösztönözze az Országgyűlést. Egy korábbi alkotmánybírósági határozat ellenére máig nem történt meg a választókerületek határainak rendezése, így a parlament az intézet szerint mulasztásos alkotmánysértést követ el.

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2007. június 30-ai határidővel kötelezte az Országgyűlést arra, hogy a választókerületek lakosságszámát igazítsa a mindenkori lakosságmozgáshoz. A parlament nem tett eleget alkotmányos kötelezettségének, a 176 egyéni választókerület határa ugyanott húzódik, ahol 1990-ben.

A Fővárosi Bíróság - az alkotmányos probléma érdemi vizsgálata nélkül - helybenhagyta kedden a választási bizottságnak azt a határozatát, amely elutasította a Political Capital és egy magánszemély által a ferencvárosi időközi választás névjegyzéke ellen benyújtott kifogást. A döntés indokolásában ugyanakkor a bíróság - akárcsak a Fővárosi Választási Bizottság - megerősítette a 2010-es választásokkal kapcsolatos alkotmányos aggályokat, az indítványozók ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.