Társadalmi nyugtalanságot vár az IMF vezetője

Vágólapra másolva!
Már 2009 első felében adócsökkentésre, például az szja lefaragására van szükség a gazdasági miniszter, Bajnai Gordon szerint. A kieső állami bevételt más adók emeléséből vagy kiadáscsökkentésből fedezné, hogy megmaradjon a költségvetési egyensúly. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője szerint viszont Magyarországnak nincs mozgástere, mindenáron csökkentenie kell az államháztartási hiányt. Gyurcsány Ferenc a következő hetekben válságtanácskozás-sorozatot indít.
Vágólapra másolva!

Be kell gyújtani a magyar gazdaság motorjait, ehhez pedig csökkenteni kell a gazdaság terheit - nyilatkozta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az MR1-Kossuth rádió szerda reggeli adásában. Szerinte még 2009 első fél évében csökkenteni kell az élőmunka terheit, miközben megőrzik a büdzsé egyensúlyát.

Magyarország legnagyobb problémája előre tekintve az, hogyan lehet ismét felzárkózó pályára állítani a gazdaságot, hogyan nőheti ki az ország az adósságát, hogyan lehet biztosítani az életszínvonal folyamatos emelkedését - fogalmazott a miniszter. Erre szerinte az adócsökkentés a megoldás, a legfontosabb a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok és a személyi jövedelemadó csökkentése.

Csökkenteni kell a foglalkoztatást, a munkavállalást terhelő adókat, az szja-t, a tb-járulékokat, ehhez kell megtalálni az eszközöket. Összességében Magyarországon több adót kivetni értelmetlen lenne, mert az tovább rontaná a növekedési esélyt - mondta a miniszter még hétfőn a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

Az adócsökkentés szerinte adóátrendezéssel vagy kiadáscsökkentéssel lehetséges. Azt azonban nem jelölte meg, hogy egy esetleges szja-csökkentés milyen adók emelésével ellensúlyozható. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ezzel együtt a szociális támogatások rendszerét is úgy kell módosítani, hogy az minél inkább ösztönözzön a munkavállalásra. "Nagyon kevés ember nagyon sok adót fizet ma, miközben sokan kívül vannak a rendszeren" - tette hozzá.

Bajnai szerint 2009 első felében döntés születhet a munkát terhelő adók és járulékok csökkentéséről. Több átcsoportosítást a kormány saját hatáskörben megtehet, de parlamenti jóváhagyásra is szükség lesz. Részleteket a kormány adócsökkentési elképzeléseiről a rendkívüli parlamenti ülésszakon lehet majd megtudni - mondta a miniszter a rádiónak.

Az IMF szerint nincs mozgásterünk

Magyarország legfontosabb teendője azonban más a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn szerint. Strauss-Kahn a BBC hírtelevíziójának HardTalk című interjúműsorában beszélt a gazdasági válságról. Szerinte Magyarországon nincs meg az a mozgástér a gazdaság költségvetési ösztönzésére, mint néhány más országban. Az IMF a magyar kormánytól változatlanul az államháztartási hiány csökkentését kéri, mivel ez az egyetlen módja a belső és külső piaci bizalom helyreállításának - mondta.

Strauss-Kahn szerint Kelet-Európában társadalmi feszültségeket idézhet elő a recesszió, mert a térséget különösen súlyosan érinti a válság. Ebben a térségben a negatív növekedés "társadalmi problémákat, sőt társadalmi nyugtalanságot okozhat ... mivel a lakosság igen erőteljesen reagál, amit meg is értek".

Londoni elemzők a héten rontották tovább súlyos mértékben az eddig ellenállóbbnak gondolt közép-európai gazdaságok idei növekedési prognózisait is az egyre romló euróövezeti környezet miatt. Magyarországon kívül most már Csehországban, Lengyelországban és az eddig kiemelkedően gyorsan növekvő Romániában is recessziót várnak az idén.

Válságtanácskozás-sorozat kezdődik

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a következő hetekben válságtanácskozás-sorozatot indít, még intenzívebben folytatja a szakmai, politikai és társadalmi egyeztetéseket - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján. Pénteken Gyurcsány a világgazdasági trendeket elemező szakértőkkel konzultál, szombat délután a válság kezelésében leginkább érintett tárcák - a szociális-, a pénzügy-, a gazdasági és közlekedési minisztériumok- , valamint a Miniszterelnöki Hivatal vezetőivel tárgyal - tette hozzá.

A kormányfő vasárnap a társadalmi élet és a civil szféra képviselőivel, illetve a gazdasági partnerekkel és a szakszervezetekkel fog egyeztetni. A megbeszélésre meghívást kaptak a Gazdasági és Szociális Tanács, az Országos Érdekegyeztető Tanács, illetve a Reformszövetség tagjai is. Budai elmondta: a jövő héten is folytatódik a tanácskozássorozat: a miniszterelnök hétfőn közgazdászokkal konzultál majd.

A kormányszóvivő kitért arra, hogy az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott, a 2008 őszinél borúlátóbb előrejelzése Magyarország piacain is egyre romló körülményeket jelez. A kormány legfontosabb feladata most az, hogy a súlyosbodó válság hatásait mérsékelje, ehhez figyelembe kell venni az elmúlt egy hónap drámai erejű változásait is - mondta Budai.