Gavallér az abortuszpénzekkel a kormány

Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt években nem használták fel az abortuszra elkülönített pénzeket és a beavatkozások száma is fokozatosan csökken, a kormány mégis évről évre több pénzt szán erre a célra, néha százmilliókkal tervezi felül a terhesség-megszakításokra elkülönített alapot. A parlament egészségügyi bizottságának MSZP-s alelnöke nem érti, miért csinálja ezt a kormány. Az Egészségügyi Minisztérium szerint viszont nincs probléma, igaz, azt nem árulják el, miért számolnak ilyen nagyvonalúan.
Vágólapra másolva!

Terhesség-megszakításra a költségvetés tavaly 1,5 milliárd, idén pedig 1,6 milliárd forintot különített el - írta január elején Székely Tamás egészségügyi miniszter Firtl Mátyás KDNP-s képviselő abortuszról szóló kérdéseire. Az elmúlt években a költségvetési előirányzatok alapján terhesség-megszakításra elkülönített források nagysága évről évre nő. 2005-ben 1,25 milliárd, 2006-ben 1,3 milliárd, 2007-ben 1,4 milliárd, 2008-ban pedig már 1, 5 milliárd forint volt ez az összeg.

Nem használják fel

Nem arról van szó, hogy a kormány támogatja az abortuszt - reagált az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) az [origo] arra vonatkozó kérdésére, hogy mi indokolja az abortuszra költött pénzek folyamatos növelését. A terhesség-megszakításra elkülönített állami pénzalap növekedését a beavatkozások száma nem indokolja. Az elmúlt években ugyanis az OEP által támogatott abortuszok száma folyamatosan csökken: 2000-ben még 60 ezer, 2005-ben 49 ezer, 2006-ben 46 ezer, 2007-ben 43 423, 2008-ban pedig 43 118 abortuszt térített meg a kórházaknak az egészségbiztosító.

Az OEP szerint azonban hiába csökken a beavatkozások száma, nem biztos, hogy erre kevesebbet is kell költeni, az elmúlt években ugyanis növekedtek az abortusz költségei is. Ráadásul - állítja az OEP - az abortuszra szánt pénzeket nem kötelező elkölteni, a maradékot visszaforgatják az egészségügybe. Ez történt tavaly is: az 1,5 milliárdból csak 1,3 milliárdot költöttek el. A pénzt 2007-ben sem költötték el, akkor 1,4 milliárdból csak 1,22 milliárdot használtak fel. 2006-ban 1,27 milliárd fogyott el az 1,3 milliárdból.

A megmaradt pénz egy kalapba került a többi egészségügyi megtakarítással. (Az egészségbiztosítási alap 2007-ben volt először nyereséges, többek között az ágyszámok csökkentésének és a gyógyszerártámogatások átalakításának köszönhetően). A megspórolt 25 milliárdot 2007-ben az alapján osztották szét az egészségügyi intézmények között, hogy mennyire jártak élen a kormányzat által bevezetett egészségügyi átalakításokban, tavaly pedig minden kórháznak jutott a megspórolt - szintén 25 milliárdos nagyságrendű - pénzből. A maradványpénzek egy kalapba kerültek, így nem lehet megmondani, hogy a fel nem használt abortuszpénzeket mely kórházak kapták meg, illetve mire használtak fel azt - közölte az [origo]-val az Egészségügyi Minisztérium.

Az egészségbiztosító abban az esetben fizeti ki a beavatkozás teljes összegét - az OEP szerint 28 ezer forintot -, ha annak egészségügyi okai vannak, vagyis, ha az anya vagy a magzat élete veszélyben van. Rákóczi István, a Szent Imre kórház szülészeti osztályának vezetője szerint az ilyen esetek aránya elenyésző, az abortuszoknak körülbelül 5 százalékát végzik el ilyen indokra hivatkozva. A terhesség-megszakítást döntő többségét egyéb indok alapján hajtják végre. Ha az illető nem rászoruló, akkor a beavatkozás teljes költségét maga állja. Amennyiben rossz szociális helyzetben van - például munkanélküli, segélyben részesül -, akkor az OEP megtéríti a beavatkozás 30 vagy 50 százalékát. Hogy pontosan mennyit, azt jogszabály határozza meg.

Speciális tétel

Az egészségbiztosítónál az [origo]-nak azt mondták: nincs jelentősége annak, hogy felültervezik az abortuszra szánt forrásokat. Ez ugyanis speciális tétel, szociális jellegű kiadás, így ezt nem a tb-járulékokból fedezik, hanem az állampolgárok adójából. Összesen négy hasonló, speciális tétel van a költségvetés egészségüggyel kapcsolatos részében. Ezeknél a tételeknél nem jelent problémát a felültervezés, a maradékot ugyanis visszaforgatják az egészségügybe - állította az OEP.

"Ha nincs társadalmi igény, akkor egyszerűn rosszul tervezik a költségvetést" - mondta az [origo]-nak Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász, aki szerint nem jellemző, hogy az egészségügyre szánt forrásokat felülterveznék. Schvarcz Tibor, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának MSZP-s alelnöke az [origo]-nak azt mondta: nem tudja mi a felültervezés oka. Az ilyen forrásokat csökkenteni kéne, nem növelni - tette hozzá a politikus.

Megkerestük az Egészségügyi Minisztériumot, ahol gyakorlatilag megismételték az OEP-től kapott választ, miszerint a pénzeket nem kell mind felhasználni. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az összeget tudatosan tervezik-e felül, ha igen, akkor miért. A minisztérium a kérdéseinkre nem válaszolt. Megkerestük a költségvetést benyújtó Pénzügyminisztériumot is, ahol visszairányítottak bennünket az Egészségügyi Minisztériumhoz arra hivatkozva, hogy a költségvetés egészségügyi fejezetéért a tárca felel. Az egészségügyi tárca a megismételt kérdéseinkre sem reagált.