Elutasította a Fővárosi Bíróság a Political Capital beadványát

Vágólapra másolva!
Jogerősen elutasította kedden a Fővárosi Bíróság a Political Capital a ferencvárosi időközi országgyűlési választás névjegyzékével kapcsolatos panaszát - olvasható a bírói fórum internetes oldalán közzétett végzésben. A Political Capital múlt szombaton fordult a Fővárosi Bírósághoz jogorvoslatért, mert a Fővárosi Választási Bizottság sem adott helyt a névjegyzék ellen benyújtott kifogásának, amely szerint a jelenlegi választókerületi beosztás súlyosan aránytalan.
Vágólapra másolva!

"A kérelmező felülvizsgálati kérelme nem alapos, mert a kérelmezett határozata ténybelileg és jogilag helytálló" - áll a Fővárosi Bíróság végzésében, amely utal arra: a bíróság elsősorban azt vizsgálta, hogy az előtte, a Political Capital (PC) által megtámadott közigazgatási határozat megfelelt-e az eljárási és anyagi jogszabályoknak.

A végzés szerint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. értelmében a kifogásnak tartalmaznia kell többek között a jogszabálysértés megjelölését és annak bizonyítékait, majd jelzi: a kérelmezők nem jelöltek meg olyan konkrét jogszabálysértést, amely a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján az időközi választás eredményét, illetve annak megállapítását érintette volna.

Múlt szombaton fordult a Fővárosi Bírósághoz jogorvoslatért a Political Capital, mert a másodfokon eljáró Fővárosi Választási Bizottság sem adott helyt a névjegyzék ellen benyújtott kifogásának, amely szerint az Országgyűlés mulasztása miatt a jelenlegi választókerületi beosztás súlyosan aránytalan.

A PC korábbi közlésében rámutatott arra, hogy a ferencvárosiak szavazatának súlya például több mint kétszer annyit ér, mint a legnagyobb választókerületekben lakó választópolgároké. Az elemző cég szerint a névjegyzékeket olyan választókerületi beosztásra vonatkozó szabályok alapján zárták le és hitelesítették, amelyek - az Alkotmánybíróság 2005-ös határozata szerint - sértik az egyenlő választójog alkotmányos alapelvét.

A ferencvárosi helyi választási bizottság még vasárnap egyhangú döntésével elutasította a kifogást, arra hivatkozva, hogy a szavazókörök kialakítása a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történt. A PC ezt követően a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB) fordult jogorvoslatért, de az FVB helybenhagyta az elsőfokú határozatot.

Január 14-én hozott határozata indoklásában az FVB ugyanakkor kiemelte: az Alkotmánybíróság szerint "az egyéni és a területi választókerületek kialakítására vonatkozó szabályok rendkívül hiányosak", s a jogszabályok nem határozzák meg a választókerületek területének módosításánál irányadó szempontokat.