Parkolásiper-dömpingtől félnek a bíróságok

Vágólapra másolva!
A parkolási társaságok döntésén múlik, újraindítják-e az egy évnél régebbi parkolási tartozások behajtására indított pereket, miután az Alkotmánybíróság (Ab) kedden megsemmisítette az ilyen behajtásokat tiltó törvényt. A Magyar Parkolási Szövetség elnöke szerint az Ab döntése több tízezer ügyet érint, a Fővárosi Bíróság attól tart: elárasztják majd a kérelmek a bíróságokat.
Vágólapra másolva!

"Ismerve a parkolási társaságok korábbi gyakorlatát, valószínűsíthető, hogy újabb kérelemdömping fog érkezni a bíróságokra, amely helyzet kezelése ismét rendkívül megterhelő lesz, továbbá ezeknek az ügyeknek az elbírálása értelemszerűen ismét az egyéb, fajsúlyosabb ügyek hátrányára fog történni" - írta az [origo]-nak szerdán a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden semmisítette meg azt a törvényt, amely június 19-étől tiltotta az egy évnél régebbi parkolási bírságok behajtását. Az Ab egyhangú döntését azzal indokolta, hogy "a jogalkotó a hatályba lépést megelőzően létrejött jogviszonyokban idézett elő változást", és ez a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütközik.

A megsemmisített törvény előírta, hogy az egy éven túli parkolásidíj-tartozást a bíróságok nem tárgyalhatják, a folyamatban lévő pereket pedig megszüntetik. A Fővárosi Bíróság sajtótitkársága szerint az Ab keddi határozata után automatikusan egyik ügy sem indul újra. Azokban az esetekben, amikor az eljárás jogerősen befejeződött, tehát a megszüntető határozat jogerőre emelkedett, a parkolási társaság döntésén múlik, hogy ismét bírósághoz fordul-e.

Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke az MTI-nek azt mondta: különösen a nagyobb összegű ügyek esetében képzelhető el, hogy egyes parkolási társaságok újra bíróság elé viszik az egyszer már megszüntetett ügyeket, ám ez nem jelenti azt, hogy számukra kedvező ítéletet hoznak majd a bíróságok. Szerinte az eljárásokban a cégeknek "meg kell majd tudniuk magyarázni, miért 2007-ben hoztak elő egy 2002-es, 2003-as ügyet".

Az 51 parkolási céget - köztük a legnagyobb önkormányzati cégeket - tömörítő Magyar Parkolási Szövetség elnöke, Tóth József az MTI-nek arról beszélt: az Ab döntése becsléseik szerint több tízezer parkolási ügyet érint.

Az Ab által megsemmisített törvényt még a kormány, az igazságügyi és rendészeti minisztérium terjesztette elő. A kormány tiszteletben tartja az Alkotmánybíróságnak a parkolási bírságokról hozott döntését, de megvizsgálja, van-e bármilyen lehetősége, hogy mégiscsak lépéseket tegyen az ügy érdekében - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

Az [origo] megkereste az igazságügyi és rendészeti minisztériumot (IRM) azzal a kérdéssel: tervezik-e, hogy olyan újabb törvénymódosítási javaslatot nyújtanak be a parkolási tartozások behajtásáról, amely a megsemmisített rendelkezésekhez hasonlóan kimondaná, hogy az egyévesnél régebbi tartozásokat nem lehet behajtani, de nem lenne visszamenőleges hatályú. Az IRM későbbre ígért tájékoztatást.