Gázkonferencia miatt dugul be hétfőn Budapest

Vágólapra másolva!
Január 26-27-én Nabucco-konferenciát szerveznek Magyarországon, a delegációk közlekedése miatt a főváros várhatóan teljesen bedugul. Bár a csúcstalálkozót kedden tartják, a közlekedésben már hétfőn fennakadást okoznak majd az érkező delegációk. Magyarország a konferencián lendíteni szueretne a gázvezeték megépítésének ügyén.
Vágólapra másolva!

Január 26-27-én rendezik meg Budapesten a Nabucco-konferenciát. A találkozót ugyan kedden tartják, de delegációk már hétfőn érkeznek majd. Emiatt a Parlament, a Magyar Tudományos Akadémia és a belváros területén jelentős közlekedési dugók alakulhatnak ki - figyelmeztetett a rendőrség.

A Ferihegyi repülőtérre vezető útvonalon, csak az átvonulások ideje alatt lehet közlekedési zárásra számítani. Ugyanakkor a két nap alatt több helyen forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban. Tilos lesz megállni többek között a Magyar Tudományos Akadémia és a Roosevelt tér környékén, a rakparton a Kossuth tér és a Roosevelt tér között, a Kossuth téren és több környező utcában, és egy ideig a Sándor Palota, budavári Sikló előtti területen. (A korlátozásokról részletesen a rendőrség honlapján, itt olvashat.)

A keddi budapesti Nabucco-konferencia célja, hogy lendítsenek a projekt megvalósításán - közölte a napokban Banai Károly, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára. A magyar fél felveti majd, hogy az érintett államok szándéknyilatkozatban kötelezzék el magukat a gázvezeték megépítése mellett. A szakállamtitkár úgy vélte, az orosz-ukrán gázvita nagy lökést ad a Nabucco megépítésének. "Ha most nem sikerül egyezségre jutni, akkor előfordulhat, hogy később a külső politikai környezet már kevésbé tesz lehetővé egy megállapodást" - mondta az államtitkár.

A Nabucco-csúcs megrendezését Gyurcsány Ferenc kormányfő tavaly júliusban, a Kaszpi-térségben tett látogatásakor kezdeményezte. A január 27-i tárgyaláson jelen lesznek a projektben részt vevő államok mellett azok az országok is, amelyek a gázt adhatják: így Irak, Türkmenisztán és Azerbajdzsán is. Az országok egy részét a kormányfők képviselik majd, mások szakminisztereket delegálnak, Azerbajdzsánból pedig maga az államfő érkezik Budapestre.

A 2002 óta tervezett, mintegy 3.300 kilométer hosszú vezeték építése a legújabb számítások szerint 7,9 milliárd euróba kerül. Korábban 4,5-5 milliárd euróra becsülték a költségeket.