Plusz gázzal engesztelné Magyarországot a Gazprom

Vágólapra másolva!
A szokásosnál több gáz szállítását ajánlotta a Gazprom Magyarországnak. Az orosz gázipari vállalat így engesztelné ki Budapestet a gázválság idején kimaradt mennyiéségért. Magyarország nagyjából félmilliárd köbméter orosz földgázt nem kapott meg Ukrajna felől a gázválság idején.
Vágólapra másolva!

A Gazprom többletgázszállítást ajánl magyarországi partnereinek, kártérítésként a január 20-ig kieső 500 millió köbméter földgázért, az eddigi szerződéses áron - közölte Alekszandr Medvegyev, a vállalat vezérigazgató-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján. A második negyedévtől pedig csökken a földgáz ára - tette hozzá.

Budapesten az orosz gázcég vezetője a magyar-orosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság társelnöki találkozóján vett részt.

Az orosz földgáz ukrajnai tranzitjának felfüggesztése miatt Magyarországra a korábbi információk szerint mintegy 500 millió köbméter földgáz nem érkezett meg a január 20-ig tartó, csaknem három hetes gázstop idején.

Kedden kora délután óta ismét normál üzemmódban működik a magyar gázrendszer, az orosz gáz Ukrajnán keresztül a szerződésnek megfelelően 48 bar, plusz-mínusz 1 bar nyomáson érkezik. Az orosz-ukrán gázvite több mint két hetes kimaradást okozott a kelet-európai országoknak, Ukrajna felől ugyanis nem érkezett gáz: orosz vagy ukrán oldalon elzárták a csapokat. Magyarország jelenleg alternatív földgázforrásokat keres, hogy enyhítse az orosz gázfüggőséget: az egyik terv szerint a Közel-Keletről cseppfolyósított gázt vásárolnánk, amely egy éveken belül megépülő horvát terminálon keresztül érkezne Magyarországra.