Szonda Ipsos: Az emberek 80 százaléka alapvető reformokat akar

2009.01.25. 22:19

Az válaszadók 80 százaléka fontosnak vagy egyenesen nélkülözhetetlennek tartja az alapvető reformok végrehajtását az országban - írja a Szonda Ipsos reprezentatív felmérése. A legtöbb válaszadó szerint kisebb parlament, az áttekinthető pártfinanszírozás és a helyi önkormányzatok számának csökkentése lenne hatékony eszköz a válság kezelésében.

Az emberek 80 százaléka fontosnak vagy egyenesen nélkülözhetetlennek tartja az alapvető reformok végrehajtását az országban - tartalmazza a Szonda Ipsos reprezentatív felmérése, amelyet az MTV A szólás szabadsága című műsorának megrendelésére készített.

A megkérdezettek 93 százaléka szerint hatékony eszköz lenne a válság kezelésében a kisebb parlament, 86 százaléka szerint az áttekinthető pártfinanszírozás, 68 százaléka szerint a helyi önkormányzatok számának csökkentése. Valamivel több mint a válaszadók fele véli úgy, hogy a nyugdíjreform lenne a megoldás, 53 százaléka szerint az áfa növelése és egyúttal a munkáltatók és munkavállalók terheinek csökkentése, 51 százalékuk szerint a családi pótlék megvonása bizonyos jövedelem felett. A megkérdezettek 38 százaléka szerint hatékony válságkezelő módszer lenne a bérek befagyasztása a közszférában, 14 százalékuk szerint pedig a nyugdíjak befagyasztása.

Az MSZP-szimpatizánsok 61 százaléka szerint az ország jövője fontosabb, minthogy a megkérdezett jövedelme változatlan maradjon, ugyanakkor a megkérdezett Fidesz-szimpatizánsok 54 százaléka szerint nem az ő dolguk segíteni a kilábalást, de ugyanez elmondható a bizonytalan pártpreferenciájúakra is, hiszen csak 41 százalékuk válaszolt úgy, hogy az ország jövője fontosabb, mint az ő jövedelme.

Arra a kérdésre, hogy hajlandó-e anyagi áldozatot vállalni azért, hogy az ország átvészelje a gazdasági válságot, a megkérdezettek 39 százaléka válaszolt igennel, ugyanakkor 27 százalékuk véli csak úgy, hogy az emberek többsége is hajlandó erre.

A Szonda Ipsos közvélemény-kutatása január 23-án 500 fő telefonos megkérdezésével készült.

KAPCSOLÓDÓ CIKK