Gyurcsány kártérítést kérne az elmaradt gázért

Vágólapra másolva!
Nyújtsanak be közös kártérítési igényt azok az országok, amelyek az orosz-ukrán gázvita károsultjai voltak - javasolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn. Szerinte EU-s és nemzeti forrásból kellene finanszírozni a Nabucco gázvezeték megépítésének első szakaszát, a vezeték pedig akár hosszú távon is közösségi tulajdonban maradhatna.
Vágólapra másolva!

Azoknak az országoknak, amelyek károsultjai voltak az orosz-ukrán gázvitának, közösen kell fellépniük kártérítési igényükkel azokkal szemben, amelyek nem teljesítették szerződéses kötelezettségüket - javasolta hétfőn Gyurcsány Ferenc, a keddi Nabucco-konferencia előtt. A miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, fel kell tenni a kérdést, hogy "ki fogja megfizetni a révészt", ki rendezi a károkat. Gyurcsány Ferenc szerint a gázvita végére ez a kérdés átfogó európai problémává vált, ezért az uniónak a közös kártérítési igényt kell képviselnie. Mint mondta, meg kell vizsgálni, hogy ez jogilag lehetséges-e.

A kormányfő szerint a gázválság megmutatta, hogy milyen sérülékeny az ország, ezért több független gázszállítóra és több forrásra van szükség. Az energia nemcsak fűtőanyag, hanem a nemzeti függetlenség megőrzését vagy veszélyeztetését közvetlenül befolyásoló termék - mondta, és utalt arra, hogy Magyarország számára a legfontosabb forrásország Azerbajdzsán.

Gyurcsány Ferenc szerint ha a Nabucco gázvezeték megépítése nem pusztán üzleti kérdés, hanem Európa függetlenségének egyik fontos záloga is egyben, akkor a finanszírozása sem csak puszta üzlet.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt mondta, ezt az ellentmondást úgy lehet feloldani, hogy a gázvezeték megépítésének első szakaszában alapvetően közösségi forrásokat használnak fel: uniós forrásokat, uniós háttérrel rendelkező nagy fejlesztési intézetek forrásait, valamint nemzeti forrásokat. Gyurcsány Ferenc szerint ezzel át lehet hidalni azt a rengeteg kockázatot, amely a Nabuccóval kapcsolatban eddig felmerült és amelyeket a magánbefektetők nem fognak vállalni.

Gyurcsány és Kóka János SZDSZ-frakcióvezető beszél a Nabuccóról

Gyurcsány Ferenc és Kóka János, a parlament Nabucco eseti bizottságának elnöke hétfőn megállapodott abban, hogy közösen képviselik a keddi Nabucco-csúcskonferencián a gázvezeték projekt európai uniós előfinanszírozásának szükségességét, és közösen javasolják a Nemzetközi Nabucco Testület létrehozását a térség érdekeinek egységes képviseletére.

Kóka János a megbeszélés után újságíróknak azt mondta, hogy a Nabucco nem egyszerűen üzlet, hanem Európa földgázellátásának biztonságpolitikai kérdése is. Kóka János a keddi tanácskozástól azt várja, hogy a részt vevő országok és az Európai Unió erősítse meg határozott politikai elkötelezettségét. Szerinte az EU-nak a Nabucco csak az egyik energetikai projektje, a térségnek viszont ez a legfontosabb.

"Kezdjük el mi, hidaljuk át a kockázatokat, és ha már áll a Nabucco, akkor meggondolhatjuk, hogy annak egy részét, amit befektettünk, akarjuk-e értékesíteni" - mondta Gyurcsány, hozzátéve, hogy nem bánná, ha a vezeték hosszú távon közösségi tulajdonban maradna. A Nabucco gázvezeték megépítésének politikai támogatására és finanszírozási kérdéseinek tisztázására szervezett konferenciára 12 ország állam- és kormányfője, valamint szakminisztere jelezte részvételét több nemzetközi - többek között pénzügyi - szervezet képviselője mellett.