Az igazgató szerint játék volt a gyerekerőszak

Vágólapra másolva!
Nem történt nemi erőszak, csak játszottak a gyerekek - mondta az [origo]-nak a szegedi Weöres Sándor Általános Iskola igazgatója egy pénteken nyilvánosságra került esetről, amely során a rendőrség szerint néhány osztálytársa megerőszakolt egy 9 éves kislányt. Az [origo]-nak egy rendőrségi illetékes is azt mondta, hogy a hasonló ügyekben általában nem történik köznapi értelemben vett nemi aktus. A kislány nevelését családgondozó fogja segíteni.
Vágólapra másolva!

A sajtóban több helyen megjelent hírek szerint tavaly októberben öt 10 év körüli szegedi kisiskolás megerőszakolt egy 9 éves kislányt. A Csongrád megyei rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, mivel azonban a gyerekek mind bőven 14 év alattiak - ami büntethetőséget kizáró ok -, lezárták a nyomozást.

A kislány nevelését családgondozó fogja segíteni - mondta Herédi Edit aljegyző hétfőn az MTI-nek a vizsgálat lezárulását követően. A családgondozó feladata lesz a szülő és a gyermek támogatása mellett a segítséget nyújtó további szakemberek munkájának koordinálása is. A gyámhivatal a kiskorú veszélyeztetettségének mértékét vizsgálta, és azt, hogy az miképpen csökkenthető. Az osztálytársak ügyében a gyámhivatal eljárása még tart.

"Semmiféle erőszak, semmiféle aktus nem történt. Csak játszottak a gyerekek a kislány belegyzésével" - közölte az [origo]-val Szabó Lászlóné, a szegedi Weöres Sándor Általános Iskola igazgatója. A pedagógus szerint nem öt, hanem négy gyerek vett részt az imitált aktusban, egy 8, két 9 és egy 10 éves fiú, akik az igazgató szerint másnap maguk mondták el, hogy mit csináltak előző délután a játszótéri csúszda alatti kis házban.

"A gyerekek áldozatok"

Az érintett fiúk mégis igazgatói intőt kaptak, Szabó Lászlóné szerint azért, mert titkolóztak. A iskola belső vizsgálata szerint a felügyelő napközis tanár nem felelős semmiért, hiszen végig ott volt a játszótéren. Amikor odament a gyerekekhez, és megkérdezte őket, hogy mit csinálnak, azt felelték neki:, beszélgetnek.

Kardos János, az önkormányzat oktatási irodájának vezetője hétfőn szintén úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy az intézményben elrendelt belső vizsgálat eredménye szerint nem állapítható meg a gyerekre felügyelő tanár közvetlen felelőssége. "A gyerekek az építményben bújtak el, de azt, hogy ott pontosan mi történt, talán csak a rendőrségi jegyzőkönyvekből lehetne rekonstruálni" - fogalmazott Kardos.

Az igazgató szerint "az ügybe kevert gyerekek mindannyian áldozatok". Szabó Lászlóné szerint egy olyan dologból csinált ügyet a média egyes része, valamint a rendőrség, "amit minden gyerek csinál". Az igazgató szerint a rendőrségnek nem lett volna szabad nemi erőszakról beszélni a történtekkel kapcsolatban.

Más a köznapi és a jogi aktus

A Délmagyar.hu hétfői cikke is azt sejteti: az orvosi vizsgálat szerint érintetlen maradt a kislány. "A köznapi értelemben vett közösülés és a jogi értelemben vett közösülés nem feltétlenül ugyanaz" - közölte az [origo]-val az eset kapcsán, de a hasonló ügyekről általánosságban beszélő, névtelenséget kérő rendőrségi forrás. Szerinte a rendőrségnek akkor is eljárást kell indítani, "ha a nemi szervek összeérnek".

A Délmagyar.hu megszólaltatta a gyerekek egyik volt osztálytársát és annak édesanyját, aki szerint a gyerekek tettét egyik diáktársuk viselkedése magyarázhatja. A fiú állítólag már másodikos kora óta pornófilmeket nézett az interneten, "és ezek minden részletéről beszámolt osztálytársainak".

A volt osztálytárs szerint - írja a Délmagyar.hu - a kislány beleegyezésével történtek az események. A gyerek állítja: miközben a játszótéren lévő csúszda alatti kis házban volt a lány a fiúkkal, több gyerek figyelte, hogy a közelben van-e a napközis tanár, majd amikor megjelent, azonnal "leadták a vészjeleket".

A rendőrök erőszakról beszéltek

Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban közölte, hogy a szegedi rendőrkapitányság tavaly ősszel büntetőeljárást indított egy általános iskolában történt nemi erőszak ügyében. A körülmények felderítése után az eljárást lezárták, mivel valamennyi gyanúsított gyermekkorú volt. Az ügy iratait a rendőrség átadta a gyámhatóságnak. A szóvivő azt mondta: szegedi fiúk az egyik osztálytársukkal, egy kilencéves kislánnyal erőszakoskodtak. Mivel a vizsgálatot lezárták, a megyei rendőrkapitányság hétfőn már nem nyilatkozott az [origo]-nak.

Az oktatási jogok biztosa minden mást félretéve fogja vizsgálni a szegedi iskolában történteket, meghallgatva az iskola, a fenntartó és a hatóságok álláspontját - olvasható Aary-Tamás Lajos hétfői közleményében. Eszerint az ombudsman eljárása semmilyen módon nem érinti a rendőrség vizsgálatát, a vizsgálat elindításáról hozott döntését arra alapozta, hogy a tájékoztatás szerint súlyos bűncselekmény történt egy iskolában.

"Célom, hogy kiderüljön, milyen okok vezettek odáig, hogy ilyen fiatalok ilyen szörnyű bűncselekményt követhettek el iskolai foglalkozás ideje alatt" - fogalmazott. Aáry-Tamás Lajos hangsúlyozta: az érintettek korára való tekintettel mindenkinek a legkörültekintőbben kell eljárni. A biztos egyben az újságíróktól és a szerkesztőktől türelmet és önmérsékletet kért a vizsgálat befejezéséig, s ígéretet tett arra, hogy eljárása végén részletes tájékoztatást fog adni, és minden felmerülő kérdést megválaszol.

A felnőttek a felelősök

Szombaton úgy nyilatkozott Aáry-Tamás Lajos, hogy a kislányt megerőszakoló hasonló korú napközis diáktársai is áldozatok, mert tettüket feltehetőleg valamilyen felnőttminta alapján követték el, a felelősöket is elsősorban a felnőttek között kell keresni. A biztos akkor úgy fogalmazott, hogy a 9-10 éves gyerekek szexuális vágya nem lehet akkora ebben a korban, hogy ezt így kívánnák kielégíteni.

Azt is megvizsgálják - közölte szombaton -, hogyan maradhattak hosszabb ideig felügyelet nélkül a gyerekek. Amíg az iskolai pedagógiai program tart, addig nem lehet felügyelet nélkül gyerek, ez nagyon súlyos mulasztás, mert ennek volt a következménye, hogy a gyerek áldozattá vált - mondta Aáry-Tamás Lajos. A szegedi történet szerinte arra figyelmeztet, hogy az erőszak már a kisebbeket sem kerüli el.

A pszichológus szerint gyakran utánoznak

Ma már sokkal könnyebben hozzáférnek a gyerekek a pornográf filmekhez, mint 10 évvel ezelőtt - mondta Benda Viktória gyermekpszichológus, aki szerint az is elég gyakori, hogy a látottakat megpróbálják utánozni. A pszichológus szerint valószínűleg sokkal gyakrabban imitálják különböző pózokban az ilyen jeleneteket a gyerekek, mint az a felnőttek tudomására jut. "Ezt már az óvodában elkezdik, majd később is előfordul, de természetesen nem kerül sor valódi aktusra" - fogalmazott Benda Viktória.