Emberölés kísérletével vádolják a gyújtogató polgárőröket

Vágólapra másolva!
Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölési kísérlettel vádolja az ügyészség azt a három polgárőrt, akik tavaly gyújtópalackokat dobtak három romák lakta házra a Fejér megyei Pátkán. A vádlottak előzetes letartóztatásban vannak. Hat másik hasonló esetben még mindig nyomoznak.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt a Fejér Megyei Főügyészség hétfőn a három pátkai polgárőr ellen a tavaly nyáron elkövetett Molotov-koktélos támadás ügyében - közölte az [origo]-val az ügyészség szóvivője, Várhomokiné Rabi Noémi. A vád különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérlete. A három férfi továbbra is előzetes letartóztatásban van. A szóvivő elmondta, az ilyen minősített emberölésnél 10-15 évig tartó, illetve életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható, de mivel kísérletről van szó, rendszerint az alsó határt el nem érő büntetés a jellemző.

A vád szerint a helyi polgárőrség három tagja tavaly június 3-án éjszaka gyúlékony anyagokkal teli palackokat dobott három pátkai lakóházra, amelyekben romák laktak. Az egyik épület szobájában tűz keletkezett, berendezési tárgyak égtek el, a másik háznak a redőnye gyulladt meg, de a benn alvók még ki tudtak menekülni, így nem sérültek meg, kivéve az egyik férfit, aki dulakodni kezdett az egyik polgárőrrel.

Tavaly elszaporodtak a hasonló támadások, ezek többsége még nem jutott el a vádemelésig. Az ügyek egy része a Nemzeti Nyomozó Irodához került, amelynek sajtószóvivője-helyettese, Csécsi Soma az [origo]-nak elmondta: hat ügyben - a galgagyörki, a nagycsécsi, a piricsei, a tarnabodi, az alsózsolcai és a nyíradonyi támadások ügyében - még tart a nyomozás, ezért részleteket nem tesznek közzé.