Magyarország EU-tagságát kritizálta a Fidesz

2009.01.27. 22:08

Újra kell értékelni Magyarország EU-tagságát a Fidesz vezető politikusai szerint, akik úgy vélik, Magyarország egyértelműen vesztett az unióhoz való csatlakozással. Navracsics Tibor frakcióvezető és Pelczné Gáll Ildikó, a párt alelnöke egy Miskolci rendezvényen kritizálta az európai integrációt.

"Olyan helyzetben vagyunk, amikor sok mindent újra kell értékelni, talán újra kell értékelni európai uniós tagságunkat is" - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kedden egy miskolci pártrendezvényen. A Fidesz "Beszélgetések a jövőről" című rendezvényén Navracsics úgy kijelentette: az uniós csatlakozásunk óta eltelt csaknem öt év sokaknak nem bizonyította ennek előnyét.

A rendezvényen felszólalt Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke is, aki arról beszélt, hogy az unió támogatottsága Magyarországon jelentősen csökkent, "az európai uniós csatlakozás egyértelmű vesztese Magyarország". Mint mondta, az uniós csatlakozás idején "volt egy óriási, felfokozott várakozás", ezt mutatta a 67 százalékos  támogatottság. Az elmúlt évben ez a támogatottság jelentősen, 31 százalékra csökkent.

A magyarok az uniós csatlakozástól azt várták, hogy magasabb lesz az életszínvonaluk, több lesz a munkahely, jobban élhetnek, az uniós forrásokat vállalkozásaikhoz hatékonyabban felhasználhatják, stabil lesz a gazdaság, megbecsült terület lesz az agrárium, ez valójában nem így történt - fogalmazott a politikus. A rendezvényen részt vett Csaba László közgazdász, a Közép-európai Egyetem professzora is, aki mindezek ellenére azt hangsúlyozta, hogy mindenképpen jobb az unióban, mint annak kapuin kívül.     

KAPCSOLÓDÓ CIKK