Súlyos betegségben elhunyt Pécs polgármestere

Vágólapra másolva!
Meghalt Tasnádi Péter, az MSZP országgyűlési képviselője, Pécs polgármestere. Tasnádi tavaly jelentette be, hogy daganatos betegséggel küzd, és egy hete vonult betegállományba. Az elmúlt napokban már intenzív osztályon kezelték. Egy barátja, párttársa szerint munkamániás volt, aki a vasárnapi kemoterápiás kezelés után hétfőn már a Parlamentben dolgozott. A szocialista képviselő 53 évet élt.
Vágólapra másolva!

Meghalt Tasnádi Péter, az MSZP országgyűlési képviselője, Pécs polgármestere - értesült az MTI kedden éjjel. Tasnádi Péter 2008 májusában jelentette be, hogy daganatos betegségben szenved, de eldöntötte, hogy le fogja küzdeni azt, tovább dolgozik, és kitölti 2010-ig szóló mandátumát a város élén. A szocialista politkus 53 évet élt.

A pécsi polgármesterről hétfőn derült ki, hogy már január közepe óta betegállományban van, hivatali teendőit pedig alpolgármestere látja el helyette. Az MTI úgy tudta, hogy már napok óta kórházban, intenzív osztályon kezelték.

A pécsi és a Baranya Megyei Önkormányzat, az Országgyűlés és a szocialista képviselőcsoport is saját halottjának tekinti Tasnádi Pétert, temetése február 6-án lesz a városi központi temetőben.

Tasnádi Pécs polgármesteri tisztségét attól a Toller Lászlótól vette át, aki 2006 nyarán súlyos autóbalesetet szenvedett, és azóta is kómában fekszik. A 2006-os választásokon Szili Katalin közbenjárására indították az MSZP polgármester-jelöltjeként, és végül rendkívül szoros versenyben, 287 szavazattal nyerte el a polgármesteri tisztséget fideszes vetélytársa elől.

Kórházból a Parlamentbe

"Még a KISZ-ben kezdtünk együtt politizálni, régi, jó barátság a miénk" - emlékezett párttársára Páva Zoltán, Komló szocialista polgármestere. Páva azt mondta az [origo]-nak, hogy Tasnádi Péter mély empátiát érző ember volt, akivel önkormányzati vezetőként, és parlamenti képviselőként is könnyű volt együtt dolgozni, mert "mindig könnyű volt vele szót érteni, mindig lehetett vele kompromisszumot kötni". Páva volt az, aki Toller László balesete után Tasnádit javasolta a balesetet szenvedett polgármester utódjának.

Páva közölte, volt rá példa, hogy munkamániás barátja vasárnap kemoterápiás kezelést kapott, aztán hétfőn már bent volt a Parlamentben, miközben azt mondták neki, hogy ne járjon be, inkább pihenjen. Nem is érezte jól magát a politikus, akit le kellett fektetni Szili Katalin házelnök vendégszobájában - emlékezett a politikus barátjára, akinek a családját is jól ismeri.

Tóth Károly szocilista képviselő szerint "az utolsó percig kitartó, az utolsó percig lelkiismeretesen dolgozó ember" volt az elhunyt polgármester, akivel kifejezetten jó volt a viszonya. Legfontosabb jellemzőjének Tóth a korrupció elleni harcot nevezte, "ez ellen mindig kíméletlen volt" - fogalmazott a politikus.

A szénbányától a polgármesterségig

Tasnádi Péter 1956. szeptember 14-én született Pécsett. 1975-ben érettségizett a Nagy Lajos Gimnáziumban, a Szombathelyi Tanárképzőn 1980-ban végzett magyar-népművelés szakon, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem szerezett szociológus diplomát 1987-ben. 1985-ben Hardy Judittal kötött házasságukból négy gyermekük született: Zsófia, Bálint, Anna és Kata.

2008. május: Tasnádi bejelenti, hogy rákos

Első munkahelye a Mecseki Szénbányák volt, majd a megyei tanácsnál dolgozott. A rendszerváltás után is maradt ezen a vonalon, azóta végig a megyei önkormányzatnál látott el különböző feladatokat. 2003-ban ismét tanulásra adta fejét, a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézet Doktoriskolájának hallgatója lett.

1998 óta volt az MSZP képviselője, 1998-2002-ig a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Területfejlesztési és Területrendezési Bizottságának elnöke. 2002 és 2006 között a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöki tisztségét töltötte be. 2006 óta volt Pécs polgármestere; 2007. február 12-én a Baranya megyei területi listáról került be a parlamentbe, miután Tóth Bertalan lemondott mandátumáról. Tagja volt az európai ügyek bizottságának.