Álellenőrök járják Budapestet

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrének adja ki magát egy férfi, aki felbukkant már a IX. és a XVIII. kerületben is. Készpénzben fizetendő bírságot kér, pedig ilyen elvileg nincs is.
Vágólapra másolva!

Idén januárban több bejelentés érkezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH), hogy Budapest IX. és XVIII. kerületében álellenőr tevékenykedik. Az egyik bejelentő elmondása szerint egy "jól öltözött, jól beszélő" fiatalember, aki az NFH Közép-magyarországi Regionális Felügyelőség munkatársának adta ki magát, ellenőrzést végzett az üzletben, és lejárt porcukor miatt 20 ezer forint, készpénzben fizetendő helyszíni bírságra büntette meg a kereskedőt. Az álellenőr egy füzetbe jegyzetelt, amelyből egy példányt az ellenőrzés végeztével át is adott a kereskedőnek, azonban az átadott példány olvashatatlan volt.

Az NFH valódi ellenőrei hatósági igazolvány felmutatásával igazolják kilétüket, és az ellenőrzéseket soha nem egyedül, hanem kettesével végzik. A jegyzőkönyv, melybe az ellenőrzés részleteit rögzítik, egy önátírós, előre nyomtatott hivatalos formanyomtatvány, a fejlécében az illetékes felügyelőség címével és telefonszámával.

A felügyelők a jegyzőkönyvből minden esetben egy olvasható példányt hagynak az üzletben. A valódi fogyasztóvédelmi ellenőrök a helyszíni bírság rendezésére postai csekket adnak a kereskedőnek, amit 30 napon belül kell befizetni, készpénzben fizetendő bírságot egyáltalán nem alkalmaznak - áll a közleményben.