Sztrájkot fontolgatnak a BKV szakszervezetei, mert a közlekedési vállalat a dolgozók követelései ellenére nem állt el nagyszabású átalakítási terveitől. A szakszervezetek szemét szúrja többek között a HÉV-vonalak kiszervezése is, a BKV azonban a reformok szükségességét hajtogatja, és tartja magát eredeti terveihez.

Egy lehetséges sztrájk megtartásáról egyeztet a BKV tizenegy szakszervezete, mert a cég vezetősége nem fogadta el az érdekképviseletek követeléseit - közölte Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökhelyettese kedden. A BKV vezetősége a szakszervezetek megállapodás-tervezetének öt pontjából négyet elutasított, így többek között folytatják a vállalat átalakítását és a HÉV kiszervezését is - mondta.

"Nem fogadjuk el a BKV válaszát" - fogalmazott Gulyás Attila, aki szerint a szakszervezeteknek egy lehetősége maradt: megkezdeni az egyeztetéseket egy lehetséges munkabeszüntetésről, amely elsősorban a metró-, a HÉV-, a villamos- és a trolibusz-ágazatot érintené.    

A BKV közölte, hogy a cég vezetése a szeptember elején nyilvánosságra hozott stratégiának megfelelően folytatja a vállalat átalakítását. A közlemény szerint a jelenlegi helyzetben az egész vállalatot érintő radikális reformra van szükség azért, hogy a társaság működése hatékony legyen, a felelősségek és hatáskörök pedig tisztán elváljanak egymástól.

A BKV Zrt. ugyanakkor továbbra is kész együttműködni az érdekképviseletekkel annak érdekében, hogy a sztrájk elkerülhető legyen - olvasható a főváros közlekedési cégének közleményében.